“Konstantinus Magnus” u centru Sava FOTO

RTS, Blic
“Konstantinus Magnus” u centru Sava FOTO

Beograd - “Konstantinus Magnus”, čija je premijera bila u Nišu, 3. juna, u okviru proslave 1.700 godina Milanskog edikta, izveden je sinoć u Centru “Sava”, prenosi RTS.

Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor, radio je na ovom multimedijalnom djelu tri godine, a u izvođenju je učestvovalo više stotina umjetnika i drugih saradnika.

Nastupili su hor, orkestar i balet Narodnog pozorišta, grupa Balkanika i solisti.

Činjenica da jedna od najznačajnijih ličnosti u dosadašnjoj istoriji, car Konstantin veliki, potiče sa naših prostora inspirisala je Aleksandra Sanju Ilića da stvori epski spektakl. Ideja od prije tri godine danas stoji pred nama kao grandiozni projekat koji predstavlja i slavi život vladara čije su odluke donele civilizacijsku promenu.

- Prosto mi je milo da se sve toliko dobro uklopilo da je moja ideja sa velikim orkestrom, sa horom, sa Balkanikom, sa izuzetnim solistima mogla da se izvede u punom obimu - kaže kompozitor Aleksandar Sanja Ilić.

Kako se Konstantinovo carstvo prostiralo na tri kontinenta, njihov živopisan muzički kolorit poslužio je kompozitoru da obogati djelo.

Kompozicija pak nije zamišljena kao autentični prikaz vremena u kom je Konstantin živio već kao niz muzičkih cjelina koje su evokacija prošlost.

- Ja nisam hteo da radim ni muziku kako se to radilo u rimsko doba, mada to niko ni ne zna. Verovatno bi to bile neke udaraljke ili lauta, nego danas je u svetu inače popularna takozvana epska muzika - objašnjava Ilić.

U prvom planu je bila primadona Suzana Šuvaković Savić, a ne treba zanemariti ni ostale soliste, kao ni hor i simfonijski orkestar, dok su ostali sadržaji nadograđivali muziku i stvarali upečatljiv ambijent.

Koreografiju je postavio čuveni svjetski koreograf Edvard Klug, direktor baleta mariborske Opere, a neobična i moderna koreografija uz kostime Slavice Kezunović, dodala je elemente avangarde u spektakl koji je spoj modernog doba sa vremenom u kom je živio car Konstantin. 

U muzičkom kontekstu zastupljeni su elementi koji su se javljali u okviru Rimskog carstva, kao i instrumenti koji su se koristili u vrijeme Konstantina na prostoru Evrope, Afrike i Azije.

Ovo muzičko-scensko djelo izvelo je 200 izvođača i predstavlja najveću muzičku formu koja je do sada realizovana u Srbiji, a to je inače porudžbina Državnog programa proslave jubileja Milanskog edikta. 

Iako Sava centar nije bio pun, publika je gromoglasnim aplauzom nagrađivala umjetnike poslije svake programske cjeline.

Radmanović, Nikolić, Petković i patrijarh Irinej

Premijeri “Konstantinus Magnusa” prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej i ministar kulture Bratislav Petković.

Radmanović je sinoć na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u beogradskom Centru "Sava" prisustvovao izvođenju muzičko-scenskog spektakla "Konstantinus Magnus", koji je prikazan u okviru obilježavanja 1700 godina od Milanskog edikta o priznanju slobode vjeroispovjedanja hrišćanstva.

Radmanović je u izjavi medijima iz Republike Srpske rekao da je obilježavanje godišnjice hrišćanstva i čovjeka koji je priznao hrišćanstvo kao vjeru, a koji se rodio na ovim prostorima važno ne samo za nas koji živimo i sa jedne i sa druge strane Drine, nego i za čitav hrišćanski svijet.


- Sigurno je da nismo u prethodnim godinama i vijekovima posvećivali dovoljno pažnje, ali od ove godišnjice, koju Srbija obilježava na ovako veličanstven način i ubuduće ćemo se potruditi da do svakog uha, i hrišćanskog i nehrišćanskog, na svijetu dođe da se čovjek koji je priznao ovu najznačajniju religiju ovdje rodio i ovdje živio - rekao je Radmanović.

Izvođenju predstave su, osim Radmanovića i Nikolića, koji su došli u pratnji supruga, prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović, ministar kulture Srbije Bratislav Petković, savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, predstavnici diplomatskog kora i druge zvanice.



Muzičko-scenski spektakl "Konstantinus Magnus" izvodi se uz učešće više od 200 članova izvođačkog ansambla koji čine simfonijski orkestar, balet i hor Narodnog pozorišta, grupa "Balkanika" i solisti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana