“Konstantinus” epski spektakl

Agencije
“Konstantinus” epski spektakl

Beograd - Muzičko-scenski spektakl autora Sanje Ilića “Konstantinus Magnus” u kojem učestvuju orkestar, hor i balet Narodnog pozorišta, brojni solisti iz Srbije i inostranstva i grupa “Balkanika”, izveden je u Centru “Sava”, javile su agencije.

“Konstantinus” je izveden u okviru obilježavanja 1.700 godina od Milanskog edikta o priznanju slobode vjeroispovjedanja hrišćanstva. Publika je gromoglasnim aplauzom nagrađivala umjetnike poslije svake programske cjeline.

Govorilo se i o mogućnosti otkazivanja nastupa neposredno pred premijeru, jer umjetnici nisu željeli da izađu na scenu zbog nepotpisanih ugovora za ovo umjetničko djelo.

Riječ je o spektaklu koji se izvodi uz učešće više od 200 članova izvođačkog ansambla koji čine simfonijski orkestar, balet i hor Narodnog pozorišta, grupa “Balkanika” i solisti.

Podijeljen je u 15 cjelina u kojima se gledaocima dočaravaju najvažniji momenti iz života cara Konstantina i njegovog doba kroz muzičke elemente koji su bili prisutni na cijelom području tadašnjeg Rimskog carstva, instrumente sa tih prostora, plesne tačke i vizuelne efekte.

Djelo je autorski rad poznatog srpskog muzičara Aleksandra Sanje Ilića, a premijerno je izvedeno 3. juna ove godine na Niškoj tvrđavi.

Publika je mogla da uživa u epskom spektaklu koji kroz muziku i pokret obrađuje razne aspekte života cara Konstantina Velikog.

U prvom planu je bila primadona Suzana Šuvaković Savić. Koreografiju je postavio čuveni svjetski koreograf Edvard Klug, direktor baleta mariborske Opere, a neobična i moderna koreografija uz kostime Slavice Kezunović dodala je elemente avangarde u spektakl koji je spoj modernog doba sa vremenom u kom je živio car Konstantin. 

U muzičkom kontekstu zastupljeni su elementi koji su se javljali u okviru Rimskog carstva, kao i instrumenti koji su se koristili u vrijeme Konstantina na prostoru Evrope, Afrike i Azije.

Sanja Ilić je tri godine predano radio na projektu.

- Za ovaj projekat sam se posebno spremao. Izučavao sam istoriju i čitao knjige i zapise o Konstantinu. Često sam bivao u kraju, čak na mestu gde je imperator rođen. Tu sam napravio i mnoge kontakte s običnim ljudima koji su na čudesan način pričali o caru Konstantinu - rekao je Ilić.

Radmanović i Nikolić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bio je na izvođenju muzičko-scenskog spektakla “Konstantinus Magnus”.

Radmanović je rekao da je obilježavanje godišnjice hrišćanstva i čovjeka koji je priznao hrišćanstvo kao vjeru, a koji se rodio na ovim prostorima važno ne samo za ljude koji žive i sa jedne i sa druge strane Drine, nego i za čitav hrišćanski svijet.

Izvođenju predstave je, osim Radmanovića i Nikolića, prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana