Koncert solista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada

SRNA
Koncert solista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada

DOBOJ - Solisti opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Nataša Tasić - sopran i Željko Andrić - tenor održali su večeras u Doboju koncert "Muzikom kroz snove", u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj", s ciljem da najširoj publici približe operu kao jedan od najkompleksnijih vidova muzike i umjetnosti.

Oni su uz klavirsku pratnju Aleksandra Kneževića izveli popularne arije kompozitora Žorža Bizea, Sergeja Rahmanjinova, te čitali stihove Vaska Pope, Miroslava Antića, Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović. Tasićeva je rekla novinarima da publika u svim sredinama na isti način osjeća emociju i ljubav, te reaguje na energiju koju nosi opera.

"Klasična muzika je kod nas veoma cenjena i ona ima svoju publiku. Mnogi potcenjuju moć klasične muzike, lepotu i način na koji ona može da doprinese boljitku i prosvećenju svih nas, pogotovo dece", izjavila je Tasićeva. Ona je ukazala na to da postoji predrasuda da djeca ne vole operu ili balet.

"Mi u Srpskom narodnom pozorištu imamo balet za decu Čarobna frula i ona se oduševe i kasnije nastavljaju da dolaze. Na taj način se gradi nova publika, ali se i proširuje repertoar", navela je Tasićeva.

Andrić kaže da je mnogo lakše nastupati na velikoj sceni kada upereni reflektori zaklanjaju publiku u odnosu na manje prostore koji donose veći adrenalin za izvođača.

On je naveo da je publika na njihovim koncertima različitog starosnog doba i da je posjećenost opera ista u većim i manjim mjestima. Koncert je održan u dobojskoj Osnovnoj muzičkoj školi "Markos Portugal" čiji je direktor Aleksandar Vukojević rekao da ovu ustanovu pohađa oko 200 mališana koji se bave klasičnom muzikom i često je zavole, te odluče da im ona bude životni poziv.

U okviru kulturne razmjene Srbije i Republike Srpske, u Doboju je početkom novembra održan koncert Nacionalnog ansambla "Kolo". Početkom decembra biće odigrana pozorišna predstava "Vojvode - Mišić i Putnik". Gostovanje umjetnika u Republici Srpskoj omogućilo je Ministarstvo kulture Srbije uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i grada Doboja. Sve predstave su besplatne za posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana