Koncert Simfonijskog orkestra NPRS sutra otvara Teatar fest "Petar Kočić" i "PAF"

Milanka Mitrić
Foto: GS

Banjaluka - Pod sloganom "Snaga zemlje", a koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, sutra će biti otvoren 24. Teatar fest "Petar Kočić", ali i prvi Pozorišni akademski festival "PAF" .

Ceremonija otvaranja i koncert predviđeni su za 21 čas ispred NPRS, a u slučaju kiše, koncert će biti održan na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

U programu učestvuju i združeni horovi - Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta i ruski hor "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke. 
Kao solista nastupiće sopran Dunja Simić, asistent dirigenta je Dušan V. Urošević, dok je dirigent Branka Radošević Mitrović.

- Program koncerta osmišljen je kolažno, kao muzički prikaz najpopularnijih djela umjetnika muzike i to iz oblasti filmskog i muzičko-scenskog žanra. Publika će imati priliku da uživa u nezaboravnim temama poput "Montegija i Kapuletija" iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, preko kultnih numera iz filmova "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom na Divljem zapadu" te popularnih tema iz "Igre prestola" i "Indijane Džonsa" - saopšteno je iz NPRS.

U takmičarskom programu ove godine, do 10. juna publika će imati priliku da pogleda šest predstava. Prva na programu je u nedjelju od 20 časova, a radi se o komadu "Kaštel u jezeru" u režiji Marjana Nećaka, Narodnog pozorišta Sombor.

U narednim danima, na velikoj sceni NPRS biće odigrane i predstave "Cement Beograd" u režiji Sebastijana Horvata, "Petrijin venac" Bobana Skerlića, "Ateljea 212", zatim komadi "Kod 'večite slavine'" Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture te "Jugoslavija moja otadžbina" Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor u režiji Marka Misirače.

Posljednja takmičarska predstava je "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Ane Vukotić, koja će biti odigrana 10. juna. 

Sve predstave biće izvedene na velikoj sceni, sa početkom u 20 časova.

Festival će biti zatvoren 11. juna, kada će biti proglašeni pobjednici i održan koncert "Muzika kroz vijekove".

U okviru Teatar festa, od ponedjeljka do četvrtka, sa početkom u 18 časova, na sceni "Petar Kočić" biće realizovan prateći program, na kojem će biti predstavljene knjige "Neda Arnerić - čarobna melanholija" Anite Panić i "Narodno pozorište Vrbaske banovine - osnivanje i umjetnički razvoj" (prvi i drugi dio), zatim časopis za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon" te najnovija izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada.


ANT. "PAF"
Predstave na festivalu "PAF", koji traje do ponedjeljk, biće igrane na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti u Banjaluci, u Gradskom pozorištu "Jazavac", Dječijem pozorištu RS i NP RS. 

U okviru takmičarskog programa ovog vikenda biće odigrani komadi "Persona" (Fakultet umetnosti Priština - Zvečan), "Proslava" (Akademija umetnosti Novi Sad), "Psihoterapija (Fakultet savremenih umetnosti Beograd). U pratećem programu biće promovisana knjiga "Drame" studenata Dramaturgije Akademije umjetnosti UNIBL, održano čitanje dramskih tekstova te predavanje Vide Ognjenović.

U ponedjeljak će biti odigrana  "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" (Akademija umetnosti Beograd), i "Psihoza u 4.48" (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo), a biće održano i predavanje Dejana Sredojevića.
 Festival će biti zatvoren u ponedjeljak od 20 časova, kada će biti dodijeljene nagrade. 

- Osim toga, publika će imati priliku da na Ljetnoj sceni Akademije pogleda i predstavu "Djeca sunca", koju će studenti Akademije umjetnosti UNIBL izvesti u čast nagrađenih, nakon čega slijedi koncert džez sastava "Kombajn kvartet" i afterparti na kojem će nastupiti di-džej Dušan Radusinović - saopštili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana