Kompozitor Mladen Matović priprema novo vokalno-instrumentalno djelo: Melodija protkana slovenskom mitologijom

Aleksandra Glišić
Kompozitor Mladen Matović priprema novo vokalno-instrumentalno djelo: Melodija protkana slovenskom mitologijom

Banjaluka - U muzičkoj radionici kompozitora i profesora Mladena Matovića nema predaha, a umjetnička riznica ovog posvećenog stvaraoca uskoro će biti obogaćena novim djelom.

Autor pjesama koje su izvođene na festivalima širom svijeta svoje znanje nesebično prenosi studentima na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, ali uvijek dio vremena izdvoji za stvaranje muzičkih priča.

- Komponujem novo i izvođački veoma zahtjevno vokalno-instrumentalno djelo i  iskreno se nadam da će doživjeti koncertnu premijeru u junu 2017. Tada će se na ljetnjoj sceni tvrđave Kastel održati centralna proslava i obilježavanje 40 godina rada  hora "Banjalučanke" - priča umjetnik koji već godinama uspješno vodi ovaj hor.

Kolekcija zlatnih i srebrnih medalja koje su "Banjalučanke" osvojile uz umjetničko rukovodstvo i dirigentsku palicu Mladena Matovića izuzetno je bogata i značajna.

- Novo djelo je inspirisano slovenskom mitologijom i pisano je za ženski hor i nestandardan instrumentalni sastav - otkriva Matović podsjećajući da je nedavno pokrenuo  umjetnički projekat "Odjeci".

To je prva stepenica na putu do istoimenog notnog zbornika koji će obuhvatiti izabrana djela savremene horske literature domaćih autora, ali i snimanje i objavljivanje kompakt diska. Neće izostati ni koncertna promocija ovog kapitalnog izdanja. 

Posebno mjesto u Matovićem stvaralaštvu zauzimaju kompozicije za djecu, pa je tako bilo i ove godine. Ponosan je na saradnju sa poznatim edukativnim časopisom za djecu "Ježurko" gdje svaki mjesec u svojstvu muzičkog urednika učiteljima i đacima poklanja jednu novu pjesmu koja je tematski vezana za sadržaj svakog broja.

- Raduje me što su mlade i talentovane Banjalučanke Maša Ćoćkalo i Anja Vukliš  izvodeći moje kompozicije "Nek' ljubav vodi nas" i "Suza" osvojile prve nagrade na međunarodnim festivalima "Školjkice" u Novom Sadu i  "Čarobna frula" u Zagrebu - kaže "glavni krivac" za brojna priznanja koja su mališani iz Republike Srpske osvojili na međunarodnim muzičkim festivalima.

Kao punopravni član i zvanični predstavnik Republike Srpske i BiH u Svjetskom horskom savjetu (World Choir Council) pomno prati u kom pravcu ide ova vrsta muzike.

- Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg redovnog zasjedanja Svjetskog horskog savjeta u Sočiju  upravo je  bila posvećena iznalaženju načina za afirmaciju i popularizaciju savremene horske muzike na globalnom nivou. Tome bi trebalo da posvetimo punu pažnju u budućnosti - zaključio je Matović. 

Pozorište

Veliki dio stvaralačke energije Mladen Matović utkao je u muziku za predstave Dječijeg pozorišta Republike Srpske.  Posljednja u nizu je "Krdža brdža" koja je veoma brzo osvojila srca najmlađe publike.

- Kuriozitet rada na ovoj predstavi predstavljala je činjenica da sam pored komponovanja  pjevački "posudio" glas nekolicini animiranih junaka i to je zaista bilo jedno novo i neobično iskustvo - kaže Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana