Kompozitor David Mastikosa: Vanvremenske note na kulturnom dokumentu

Cvija Mrkonjić
Kompozitor David Mastikosa: Vanvremenske note na kulturnom dokumentu

Banjaluka - Bavljenje primijenjenom muzikom kod nas ne znači visoke honorare i mogućnost izbora, pa ono uglavnom postaje i ostaje lična satisfakcija svakog autora koji želi da na jedan kulturni dokument stavi nešto što može da postane vanvremensko.

Navodi ovo mladi i talentovani kompozitor David Mastikosa iz Banjaluke, kojeg je Narodno pozorište Republike Srpske angažovalo da radi muziku za novu predstavu "Kod vječite slavine" autora Jelene Kojović-Tepić, a u režiji Igora Tešića.

- Prilika da mladi pokažu svoje sposobnosti i ideje, te da u instituciji kakva je NPRS ostave svoj lični pečat je vrlo značajna i treba je iskoristiti na najbolji mogući način - smatra Mastikosa, kojeg je za ovaj angažman odabrao reditelj Tešić.

David kaže da je za sada detaljno pročitao tekst predstave, razgovarao sa režiserom o dijelovima za koje bi mogla biti potrebna muzika, dao prijedloge, te iščekuje dalja uputstva.

- Tekst mi se dopao, na pojedinim mjestima čak jasno odaje kakvu muziku autor želi i kakva njena atmosfera treba da bude. Za sada imam neke ideje, ali sve one treba da prođu određeni filter kako bi mogle biti i realizovane - kaže ovaj perspektivni kompozitor.

Prema njegovim riječima, cijela ekipa koja radi na novom komadu je sjajna i velika mu je čast što je i on dio nje, te ističe da mu je naročito drago što prvi put ima priliku da radi muziku za Narodno pozorište RS.

Mastikosinu muziku publika je imala priliku da čuje i u predstavi "Žene u narodnoj skupštini" banjalučkog Gradskog pozorišta "Jazavac".

Osim muzike za predstavu "Kod vječite slavine", David trenutno radi i muziku za dokumentarno-animirani film o simboličkom svijetu stećaka u režiji Gorana Dujakovića pod nazivom "Davno sam ti legao".

Kompozicije je radio i za kratki film Anje Kavić "No njords", te za dva dokumentarna filma, jedan u Dujakovićevoj režiji "Sarajevo 1914", a drugi reditelja Denisa Bojića pod nazivom "Djeca".

Mnogobrojna izvođenja Davidovih kompozicija, i to uglavnom u regionu i inostranstvu, nesumnjiva su potvrda njegovog kvaliteta. U proteklom periodu njegove kompozicije, između ostalog, izvođene su u sklopu umjetničke kolonije "Pliva 2015", na Međunarodnom festivalu "Ruid al Sud" u Novom Sadu, u Sao Paulu, te u Zagrebu.

Uskoro će biti premijerno izvedena i njegova kompozicija "Counterpoint modernee" za solo klavir, koja je uvršćena na stalni repertoar domaćih autora mladog pijaniste Bartolomeja Stankovića.

Ponos

David Mastikosa naročito je ponosan na muziku koju je radio za dokumentarac "Djeca" i ističe da je Denis Bojić preduzeo korak za koji je malo ko mogao da smogne snage.

- Osjećam da film ima istorijske razmjere i da je on zapravo jedan dokument koji treba da čuvamo ponosno, ma koliko tuge u njemu bilo zapisano - kaže David Mastikosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana