Kompletiran serijal “Mister No: Revolucija”: Stari Džeri Drejk u novom vremenu

Branislav Predojević
Kompletiran serijal “Mister No: Revolucija”: Stari Džeri Drejk u novom vremenu

BEOGRAD - Objavljivanjem albuma “Amazonija” izdavačka kuća “Veseli četvrtak” kompletirala je prevod Bonelijevog serijala “Mister No: Revolucija”, na srpskom jeziku.

Beogradski izdavač publikovao je serijal u okviru svoje edicije “Obojeni program” i sada je strip, uz ranije objavljene epizode “Vijetnam” i “Kalifornija” preveden u cjelini.

Ovaj odvojeni serijal stripa “Mister No”, jednog od najpoznatijeg junaka italijanske izdavačke kuće “Boneli”, nastao je kao dio njihove izdavačke linije “Audace”, u kojoj se objavljuju stripovi za stariju, odnosno odrasliju publiku. U originalnom izdanju objavljen je u šest svezaka po dvije epizode iz svake priče, dok je na srpskom jeziku izašao u tri albuma sa po dvije epizode u koloru, u mekom povezu.

Scenarista Mikele Mazijero, idejni je začetnik ovog projekta, na kojem su radili autori koji su već crtali “Bonelijev” serijal “Siročad”, a to su Mateo Kremone i Alesio Avalone, te koloristi Đovani Niro i Luka Saponti, dok je za naslovnice zadužen Emilijano Mamukari.

“Revolucija” je neka vrsta ributa Nolitinog legendarnog junaka u drugom vremenu i drugim okolnostima, u odnosu na matičnu priču. Vremenska linija je pomaknuta za otprilike 25 godina i on je sada veteran vijetnamskog, umjesto Drugog svjetskog rata. Svoje poslijeratne godine provodi u San Francisku krajem šezdesetih, ali životne okolnosti ga opet odvode u Amazoniju.

Jednostavno, scenarista je uzeo bazičnu premisu podžanra alternativne fantastike “što bi bilo kad bi bilo…”,  kako bi čitaocima ispričao još jednu priču o Džeriju Drejku, veteranu nezgodnog karaktera, romantičaru i buntovniku koji sam određuje pravila po kojima živi.

Očekivano priča je mnogo mračnija, nasilnija i seksualnija u odnosu na bazični serijal, sa brojnim referencama na vrijeme u kojem se priča odvija od istorije do pop kulture.

Antikolonijalni ratovi u Aziji i Africi, gvozdena zavjesa, “Bitlsi” i “Stonsi”, hipi kontrakultura, narkotici, vijetnamski sukob i slični simboli tog vremena utkani su u priču “Revolucije”.

Upravo kontekst Vijetnamskog rata i posljedice koje je izazvao u američkom društvu Mazijero koristi kako bi ispričao novu priču o Mister Nou prateći ga od mladog idealiste kojeg rat nepovratno mijenja preko razočarenja u utopističke ideje šezdesetih i odlaska u divljinu Amazonije.

Strip ostaje vjeran korijenima junaka koje je postavio Gvido Nolita (Serđo Boneli) samo je tematika mračnija, eksplicitnija i kompleksnija. Ukratko, stari dobri Džeri Drejk za novo vrijeme i novu publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana