"Komiko” objavio integral prvih epizoda stripa “Krcko”

B. P.
"Komiko” objavio integral prvih epizoda stripa “Krcko”

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Komiko” objavila je u sklopu svoje nove edicije “Klasici svjetskog stripa”, integralno izdanje prvih epizoda stripa “Krcko” legendarnog Rejmona Mašeroa.

Ovaj klasik “francuskog Diznija” kako je Mašero često nazivan, odštampan je na povećanom A5 formatu, u punom koloru i u tvrdom povezu. Integral sadrži epizode “Operacija orlovi nokti”, “Krcko protiv crnih pacova”, “Krcko i zaverenici” , “Kradljivci salame” i “Začarani šumakarak”. Na ukupno 212 strana osim prvih epizoda stripa, nalazi se i pregršt materijala o nastanku ovog klasika i njegovom autoru, kao i manje poznati bonus stripovi avanturističkog žanra.

Radi se o serijalu koji je Mašero stvorio i radio u periodu od 1954. do 1966. godine za magazin “Tintin” izdavačke kuće “Lombard”, u kojoj su prikazane antropomorfne životinje sa brojim odlikama civilizacijskog života. Mašerove  prve avanture su na selu, gdje crveni puh Krcko i njegov najbolji prijatelj miš Malecki pokušavaju da pobijede životinjske zlikovce često mnogo veće od njih samih, koje obično predvodi megalomanski pacov Antracit. Sa epizodom “Krokodili” (1957) Mašero je svoje likove smjestio na ostrvo i fiktivnu zemlju Sifon u potpunosti naseljenu “civilizovanim životinjama, zajedno sa tehnologijom, policijom, vladom, kraljem, itd, ali Mašero 1966. godine napušta serijal i prelazi u konkurentski “Spirou” radeći nove projekte, dok je “Lombard” zadržao prava na napuštenu seriju, koju su kasnije radili drugi autori.

Čuveni srpski strip-autor Branislav Kerac u predgovoru ovog izdanja piše da je u pitanju autor koji je obilježio brojna djetinjstva širom svijeta.

- Ako je generacija koja je odrasla na “Politikinom zabavniku” bila očarana “Diznijevim likovima”, onda slobodno mogu reći da su za odrastanje moje generacije više nego zaslužni magazin “Kekec” i nežno izgovoreno “crta i piše R. Mašero”, onako kako je moja mama znala da mi pročita 1957. godine i da mi otvori vrata sveta iz kojeg više nikada neću izaći. Krcko i Malecki, Antracit, Torpedo, Bela Rada, Pukovnik Klifton i Kapetan Bura su naši dragi likovi iz susedstva, drugari na koje smo navikli i koji će uvek biti u našem srcu - napisao je Kerac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana