Komična fantastika o Disksvijetu

I. B.
Komična fantastika o Disksvijetu

BEOGRAD - Knjige “Piramide” i “Pokretne slike” Terija Pračeta biće objavljene u novom ruhu tokom februara u izdanju beogradske “Lagune”.

Publika će imati priliku da uživa u sjajnim ostvarenjima ovog britanskog pisca, koja je na srpski preveo Dejan Papić.

Knjiga “Piramide” je sedmi roman Terija Pračeta iz serije knjiga komične fantastike o Disksvijetu. Djelo je objavljeno 1989. godine, i tada je dobilo nagradu Britanske asocijacije za naučnu fantastiku.

“Laguna” prenosi veoma pozitivne kritike koje su objavili “Gud buk gajd”, “Tajm aut” i “Lokus”. U kritikama je pohvaljena duhovitost pisca. 

Djelo “Pokretne slike” je deseti roman o Disksvijetu, objavljen 1990. godine.

Kritičar Meri Oven je izjavio da će ova knjiga oduševiti sve koji imaju makar trunku smisla za humor. U ovom djelu alhemičari Disksvijeta otkrili su magiju velikog ekrana, odnosno oktocelulozu zahvaljujući kojoj mogu da prave filmove. Njihova ideja je bila da prave istorijske i edukativne filmove pa su zbog toga odabrali brdo Holi Vud. Ipak pitanje je šta krije mračna tajna brda Hol Vud, a sudbina je odlučila da to otkriju Viktor Tagelbend, koji ne umije da pjeva, ni da igra, ali pomalo umije da barata mačem, i Teda Vitel.

Kako je naveo magazin “Lokus” najprivlačnija stvar u Pračetovom humoru je njegova inteligencija, odnosno sposobnost da pronađe više od dvije dimenzije u svojim likovima i konceptima.

Teri Pračet je najpoznatiji po ovoj seriji knjiga o Disksvijetu koja se sastoji od 41 knjige. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana