Komedije na programu Filmoteke

Srna
Komedije na programu Filmoteke

Pale - Ljubitelji filmske umjetnosti biće u prilici da pogledaju tri američke komedije s kraja 20. vijeka koje su režirali Vudi Alen, Džejms L. Bruks i Miloš Forman u okviru "Filmoteke" koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 29. novembra do 1. decembra na Palama.

Prvi je na programu film "Meci iznad Brodveja" iz 1994. godine koji mnogi smatraju jednim od istaknutijih ostvarenja Vudija Alena, a koji je osvojio 20 nagrada i još 19 nominacija na svjetskim festivalima.


Film na vrlo lucidan i duhovit način ispituje odnos umjetnosti, finansijskih i kreativnih uslova njenog nastanka, ali i duboku prirodu pravih umjetnika. Dajana Vist, u ulozi glumačke dive, nagrađena je Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu, saopšteno je iz Kinoteke.

U srijedu, 30. novembra, biće prikazana romantična komedija "Dobro da ne može biti bolje" iz 1997. godine u režiji Džejmsa L. Bruksa, sa Džekom Nikolsonom i Helen Hant u glavnim ulogama za koje je glumački par nagrađen svim najznačajnijim nagradama, uključujući Oskar i Zlatni globus. Film je osvojio ukupno 37 nagrada i ima 49 nominacija.

U četvrtak, 1. decembra, na programu je film "Čovjek na Mjesecu" iz 1999. godine. Riječ je o koprodukcijskom filmu /britansko-njemačko-japansko-američka/ koji govori o poznatom američkom komičaru Endiju Kaufmanu, sa Džimom Kerijem u naslovnoj ulozi za koju je nagrađen Zlatnim globusom.

Film proslavljenog češkog reditelja Miloša Formana nagrađen je "Srebrnim medvjedom" za režiju na Berlinskom filmskom festivalu 2000. godine.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G 3" sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana