Komad Nobelovac i ja gostovao u Banjaluci: Neobične ljubavi pišu vanvremenske priče

Aleksandra Madžar
Komad Nobelovac i ja gostovao u Banjaluci: Neobične ljubavi pišu vanvremenske priče

Banjaluka - Dovoljno je reći Jelisaveta Seka Sablić pa da možete vidjeti nestrpljive gledaoce kako iščekuju da se ova velika glumca pojavi na sceni i čuti grmljavinu aplauza.

Baš tako je bilo i u subotu uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru, gdje je izvedena predstava M. Finemana "Nobelovac i ja" u režiji Stefana Sablića. Bilo je mnogo onih koji su željeli da gledaju Seku na sceni, a sa njom je pred publikom glumačke kreacije dijelio glumac Bane Vidaković.

Oni koji nisu imali mjesto da sjednu, ostali su da stoje, među njima i mlade djevojke koje žele da se upišu na glumačku akademiju. Poslije predstave strpljivo su čekale Sablićevu da čuju neki koristan savjet kako bi dale svoj maksimum na prijemnom ispitu. Bila je susretljiva i prijatna, a poslije ovacija publike i aplauza bez kraja, kratko se odmorila, pa je utiske i emocije podijelila sa novinarima.

- Publika je zaista bila divna. Uvek sam zadovoljna kada gostujem u Banjaluci. Mnogo puta sam igrala u vašem gradu, vi imate odnegovanu publiku i odlične predstave - kazala je ona.

Komad "Nobelovac i ja" igrali su tek desetak puta, a predstava je rađena za jedan festival u Zagrebu, poslije čega je uslijedila turneja po Hrvatskoj i premijera u Beogradu.

Predstava je životna, moguća i ubjedljiva. Tako jednostavno, a sa dubokim porukama opisani su trenuci u kojima se ljudima učini da su u godinama kada su sa mnogim životnim temama već završili, a koje se ponovo otkriju, nekim neobičnim susretima sa ljubavima iz mladosti.

- Ova predstava u Beogradu nema nikakvo uporište, ali ja je mnogo volim i ulogu koju tumačim ubrajam u svoje najdraže uloge - priča Seka.

Tekst je, kako kaže, slojevit, odlično pisan.

- Ta žena Marsela ima sve u sebi, prepoznaješ tu ženu svuda na ulici. Svi smo mi ta Marsela, nezadovoljni svakodnevicom, ali očekujemo u tim posljednjim otkucajima sata života da će nam se desiti nešto divno. Onda, po ko zna koji put, opet naletiš na budalaštinu, pa ipak, pristaneš na ono "daj šta daš" - objasnila je glumica.

Za sve predstave koje je radila sa sinom Stefanom kaže da su dobre.

- Davnih dana sam krenula od toga da njemu pomažem i jedva sam ga nagovorila da ulazimo u predstave, jer ja sam dobra glumica i povlačim dobre glumce za sobom, a sada imam toliko divnih uloga u njegovim komadima - kazala je Sablićeva.

Gostovanje ovog komada organizovali su Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci i Jevrejski kulturni centar "Arie Livne".

Saradnja

Kada je riječ o poslovnoj saradnji majke i sina, kroz smijeh je rekla da sa njom niko ne može da se zeza.

- Imam toliko iskustva i radim ono što ja želim, ali naravno slušam reditelja, tako radim i sa sinom, a i sa bilo kojim drugim rediteljem. Reditelj je dole, ispred bine kako bi glumac uspostavio vezu sam sa sobom, jer ne možemo mi sa scene da vidimo ono što reditelj vidi iz publike. Stefan razmišlja slično kao ja, pa se na prvu razumemo - naglasila je Seka Sablić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana