Kolonija Rakani čuva integritet slike

Priredila: Aleksandra Madžar
Kolonija Rakani čuva integritet slike

Novi Grad - U eri čije je svakodnevno okruženje armagedonsko - mačete, pucnjava i strah, ovakav vid okupljanja umjetnika i djela koja nastaju, kao i sama atmosfera djeluju kao antibiotik na ljudsku dušu, omogućavaju da živimo u posebnom energetskom okruženju koje stvara mir.

Nadahnutim govorom istoričar umjetnosti Siniša Vidaković  otvorio je izložbu slika sa prošlogodišnje Likovne kolonije "Rakani", koja je bila uvod u ovogodišnje likovno saborovanje u gradskoj galeriji u Novom Gradu.

Pred posjetiocima se našlo 25 djela Stojanke Đorđić Nikolić, Branka Jungića, Olivere Šipke, Sanje Stupar, Miloša Vujića, Sanje Umićević, Milovana Čikića, Danijele Kolundžije, Dalibora Rađenovića, Andreje Krnetić i Davora Mulalića.

Vidaković je podsjetio da Likovna kolonija "Rakani" traje nekoliko decenija, te da je u tom periodu nastalo nekoliko stotina vrhunskih umjetničkih djela koja spadaju u kategoriju nacionalnog blaga.

- Ova izložba pokriva sve teme kojima se bave umjetnici, od urbanog pejzaža do figuracije, znakovnog slikarstva, klasičnog pejzaža - dodao je on.

Umjetnici koji su radili prošle godine, objašnjava Vidaković, dali su pregled savremenih likovnih dešavanja koji u principu idu ka onom trendu koji Likovna kolonija "Rakani" gaji, to je očuvanje integriteta slike.

Dokumentarist galerije Mirjana Drljača podsjetila je da je prošlogodišnja Likovna kolonija održana u znaku jubileja, 30 godina rada, i povodom toga bile su organizovane četiri izložbe u gradovima Srpske.

Ove godine u radu Likovne kolonije "Rakani" učestvuje devet slikara Maja Šolak, Tatjana Ratković Bosnić, Davor Grabovac, Svjetlana Lazić, Dragana Vidinović, Ljubiša Pušac, Radoslav Tadić, Sanja Stupar i Miško Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana