Kolonija Pliva 2015: Priroda u zagrljaju umjetničke mašte

Mirna Pijetlović
Kolonija Pliva 2015: Priroda u zagrljaju umjetničke mašte

Šipovo - Prirodne ljepote okoline Šipova, nestvarno magičan izvor rijeke Plive i ove godine će inspirisati umjetnike, koji će doći na Međunarodnu umjetničku koloniju "Pliva 2015", koja će u selekciji i organizaciji akademskog slikara i vajara i akademika Milivoja Unkovića biti održana od 25. jula do 2. avgusta.

Međunarodna umjetnička kolonija se u kontinuitetu održava već šestu godinu, u ekološki čistom ambijentu komfornog arhitektonskog kompleksa "Flaj fišing centra" na samim izvorima rijeke Plive kod Šipova.

Prema riječima Milivoja Unkovića, kao i prethodnih godina, četrnaest eminentnih umjetnika započeće svoj desetodnevni kreativni boravak u subotu, 25. jula 2015. godine, sa svečanim otvaranjem u 20.30 časova, uz prigodan program.

- Gosti kolonije su: Radovan Kragulj, Ranka Lučić-Janković, Katarina Đorđević, Olga Đorđević, Mirjana Đošić, Olivera Vukotić, Vesna Milunović, Radmila Lizdek, Pavel Pop, Milutin Kopanja, Dragan Marković, Miodrag Jeremić, Zoran Ignjatović - najavio je Unković, koji će i sam uzeti učešće u stvaralačkom dijelu kolonije.

Kako je istakao ovaj umjetnik, pored kreativnog i radnog programa, umjetnicima i gostima kolonije "Pliva 2015" biće organizovani i drugi programski sadržaji.

- Tako će svi zainteresovani u nedjelju, 26. jula, moći da uživaju u projekcijama filmova iz umjetnosti od 21 čas. U srijedu, 29. jula, pravimo malu pauzu da bi umjetnici posjetili Banjaluku, te obišli Muzej savremene umjetnosti RS, gdje je u toku izložba "Beograd Jovana Bijelića", a u popodnevnim časovima biće organizovan rafting niz rijeku Vrbas - ističe Unković.

U četvrtak, 30. jula, biće priređen koncert savremene muzike u amfiteatru "Flaj fišing centra" na izvorima rijeke Plive, dok u nedjelju, 2. avgusta, zatvaraju ovogodišnje druženje izložbom djela nastalih u koloniji u ateljeu i amfiteatru, uz koncert savremene muzike sa početkom u 20 časova.

Kao i prethodnih godina, kolonija "Pliva 2015" svoj umjetnički koncept zasniva na senzibilitetu i autorskom pečatu eminentnih gostiju, što je, po mišljenju selektora kolonije, najdragocjeniji segment u strukturi umjetničkog djela. Tako nastala djela su najautentičniji zapis autora, po čemu ih pamtimo, uvažavamo i cijenimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana