Kolege i prijatelji se opraštaju od Branka Cvejića

GS
Kolege i prijatelji se opraštaju od Branka Cvejića

Porodica, prijatelji i poštovaoci opraštaju se od glumca Branka Cvejića, dugogodišnjeg člana i bivšeg direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Jugoslovensko dramsko pozorište emotivnom porukom oprostilo se od Branka Cvejića, kao jednog od najznačajnijih ličnosti u bogatoj istoriji te kuće. Na daskama JDP-a odigrao je više od pedeset uloga, a pozorišna publika će ga se sećati kao Lorda Grahama iz "Lepeze ledi Vindermir", Petrunijela iz "Dunda Maroja", Stankovića iz "Pučine".

Branko Cvejić učestvovao je i u osnivanju Zvezdara teatra. Ipak, pamtićemo ga najviše po tv serijama, dramama, i filmovima - a snimio ih je više od 40. Srca Jugoslovena osvojio je ulogom Baneta Bumbara u seriji „Grlom u jagode". Oni mlađi zavoleli su ga kao Listera iz "Porodičnog blaga", dok ga se mnogi sećaju i po ulogama u ostvarenjima "Bela lađa", "Sinđelići", "Jagoda u supermarketu", "Biće bolje" i drugim. Branko Cvejić dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja. Pripadao je generaciji glumaca koja je, krajem šezdesetih godina izmenila izgled glumišta, napravivši stilski preokret.

U ulozi upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kuće u kojoj je proveo svoj ceo radni vek, Cvejić se trudio da ga načini jednim od vodećih evropskih teatara, što je potvrđeno i članstvom u Evropskoj pozorišnoj konvenciji i pozivom za članstvo u najznačajnijoj pozorišnoj asocijaciji kontinenta - Uniji teatara Evrope. Branko Cvejić, likom i delom, ostavlja za sobom osoben i svetao trag i trajan doprinos srpskoj kulturi, epohi i društvu.

Od sjajnog glumca  opraštaju se njegove kolege glumci i prijatelji na društvenim mrežama. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana