Kočićevo pero Slobodanu Šnajderu

Aleksandra Madžar
Kočićevo pero Slobodanu Šnajderu

Banjaluka/Beograd - Nagradu "Kočićevo pero" Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" ove jeseni dodijelila je književniku Slobodanu Šnajderu za djelo "Doba mjedi" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

- Posljednji Šnajderov roman "Doba mjedi" potvrđuje davno izrečenu maksimu da za pisanje nije dovoljno samo znanje (ono je tek gradivo), nego treba posjedovati erudiciju, maštu, senzibilitet, dakle, vezivo što će djelu dati punoću, bogatstvo i upečatljivost umjetničke ekspresije - istakao je predsjednik žirija, pisac i književni kritičar Nikola Vukolić.

Pored Vukolića, članovi žirija bili su Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a njihova odluka je, kako ističu, bila jednoglasna.

- Kao pisac Šnajder je pokazao značajnu širinu interesovanja, ali i talenat da sva svoja interesovanja izrazi umjetnički upečatljivom formom. Najuvjerljiviji je kao dramski pisac, ali osvjedočio se i kao romansijer širokog epskog registra i posebnog obasjanja događaja i psiholoških posebnosti junaka - objasnio je Vukolić i dodao da je "Doba mjedi" sasvim neobično književno djelo, čak i u današnjem vremenu, kada se mnogo traži i eksperimentiše.

- Roman je velika epska forma. On obuhvata čitav život, stvarnost i maštanje, intelektualno i emocionalno, lirsko, epsko i dramsko, predstavlja i, istakli su teoretičari, anticipaciju budućeg razvoja cjelokupne književnosti - kazao je Vukolić.

Na prvi pogled "Doba mjedi" podsjeća na moćni tok rijeke dalekog izvorišta, čiji talasi nose sve pred sobom, valjaju drvlje i kamenje, odnose vijekove i pokoljenja, primajući neprestano nove dotoke, šireći i produbljujući svoje gotovo zastrašujuće korito pred kojim je čovjek beznačajna, jedva vidljiva kap osuđena na uzaludnost i tragizam.

- Ogromnu materiju, događaje evropske istorije u posljednja dva vijeka Šnajder je sažeo i pregledno iskazao prikazujući istoriju - kolektivno dešavanje kao subjektivni doživljaj nekoliko generacija - ističe Vukolić i dodaje da u ovom djelu mogu uživati svi, učeni knjigoljupci visokih estetskih kriterijuma, ali i prosječni čitaoci koje će privući toplina i humanost, obaviještenost, ali i zanimljivost kazivanja.

- Ima puno razloga da se na popisu savremenih bestselera ucrta "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera. Knjiga će svakako potrajati - zaključuje on.

Uručenje nagrade

Nagrada "Kočićevo pero" biće svečano uručena u petak, 11. novembra, u 12 časova na centralnoj bini sajma "Interliber" u Zagrebu (paviljon 6), a o laureatu će govoriti članovi žirija.

Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" već drugu deceniju izlaže na Međunarodnom sajmu "Interliber".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana