Kočićevo djelo jezička riznica

Snežana Tasić
Kočićevo djelo jezička riznica

Prijedor - Ljepota narodnog govora u djelima velikana srpske književnosti Petra Kočića ne prestaje da nadahnjuje nove generacije stvaralaca.

U godini kada se obilježava vijek od smrti ovog pisca i narodnog tribuna i prijedorski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" dao je svoj doprinos značajnom jubileju. Objavili su novi broj časopisa za obrazovanje, kulturu i umjetnost "Katedra" i posvetili ga upravo Kočiću. 

Predsjednik prijedorske "Prosvjete" i urednik časopisa Branislav Kecman je istakao da je ovo izdanje sa pravom posvećeno slavnom piscu koji je srpski narod zadužio nesebičnom borbom za jezik i pismo.

- Predstavili smo Petra Kočića, koji je mnogo uradio ne samo na polju književnosti, već se i borio za tradiciju i narodne običaje. Kroz svoje priče i zapise često je slao satirične opomene - rekao je Kecman na promociji časopisa koja je održana u petak uveče u prijedorskoj Galeriji '96.

Organizovan je i okrugli sto na kojem su govorili književnici, istoričari i profesori književnosti.

Književnik Milenko Stojičić je istakao da u "Katedri" ima zanimljivih priča koje su ga iznenadile novim poimanjem, vrednovanjem i tumačenjem Kočićevog lika i djela.

- Izašli smo iz kanona koji trošimo već stotinu godina. Od tada se nije mnogo promijenilo - isti je jazavac, ista pozornica - smatra Stojičić.

Profesor istorije Jovo Zorić naglašava da je Kočić svoj rad posvetio borbi srpskog naroda za ujedinjenje.

Novi broj "Katedre" obuhvata sedamdesetak stručnih radova o Petru Kočiću, a prethodna dva izdanja ovog časopisa bila su posvećena Petru Petroviću Njegošu i Branku Ćopiću.

Podsjećanje

Petar Kočić u svojim proznim i dramskim djelima realistički i satirično prikazuje stanje u društvu opisujući negativne društvene posljedice austrougarske vlasti, vjerno prenoseći živopisni narodni govor. Njegovo najznačajnije djelo je drama "Jazavac pred sudom" (1904), koja je doživjela brojna izvođenja u pozorištima. U Kočićevom stvaralačkom opusu ističu se i politička satira "Sudanija" i zbirke pripovjedaka "S planine i ispod planine" i "Jauci sa Zmijanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana