Kočićeve riječi ogledalo narodnog jezika

Aleksandra Glišić
Kočićeve riječi ogledalo narodnog jezika

Banjaluka - U nevelikom pripovjedačkom opusu Petra Kočića, gdje je znatno više darovitih skica negoli dovršenih cjelina, svojom nedovršenošću, ali i posebnošću umjetničke namjere izdvaja se crtica pod naslovom "Iz starostavne knjige Simeuna Đaka".

Ovako je predavanje naslovljeno "Kočićeva knjiga starostavna" započeo prof. dr Ranko Popović govoreći povodom stotinu godina od smrti srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Banjaluka ciklusom predavanja "Stogodišnji pomen Petru Kočiću" obilježiće vijek od smrti jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti. Prvo predavanje održano je u četvrtak uveče u velikoj sali Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci, a osim Popovića govorio je i prof. dr Duško Pevulja. 

- Misteriozna knjiga o Simeunu Đaku, koju je autorova umjetnička uobrazilja najavila čitaocu kao štivo u kome je "spisana i zapečaćena sudbina sviju zemalja i naroda" i koja će dobiti odgovarajuće mjesto tek u parodijskom kontekstu pripovijetke "Rakijo, majko" otkriva naročitu Kočićevu sklonost prema jeziku i tonu proročkih oštrovidih kazivanja, odnosno naših drevnih srednjovjekovnih rukopisa - primijetio je Popović. 

Posebno se osvrnuo na jezičko bogatstvo koje krasi Kočićeva književna djela.

- Kočić je pisac sklon sentencioznom tipu iskaza, a njegova književna mudrost gotovo se bez ostatka oslanja na narodno pametovanje i iskustvo - ocijenio je Popović.

U opširnom i nadahnutom kazivanju obuhvatio je blago koje je sakriveno u pripovijetkama pisca sa Zmijanja.

- Njega su, uistinu, stezali i vidljivi i nevidljivi okovi; ove prve je raskidao djelujući kao narodni tribun i slobodar, o drugima je ponešto natuknuo preko svojih književnih likova i u pismima bližnjima, ali ono što ga je konačno pomelo i slomilo nije mogao da iskaže - istakao je Popović.

Pevulja je govorio o piscu i tribunu u predavanju naslovljenom "Petar Kočić ili slobodno misliti".

- Rijetko je kod nekog srpskog pisca život toliko isprepleten sa djelom kao što je to kod Kočića slučaj. Životna stvarnost je ključni zalog u njegovom književnom djelu - ukazao je Pevulja.

Osvrnuo se na najpoznatije likove rođene iz pera pisca koji je bio borac za pravdu.

- Kočićevi najuspjeliji junaci, David Štrbac i Simeun Đak, veliki su zatočenici slobode. I jedan i drugi osvajaju posebne prostore da bi bili slobodni, a to za njih znači da bi slobodno govorili - smatra Pevulja.

Podsjećanje

Petar Kočić (1877-1916), pjesnik, pisac i političar, rođen je u selu Stričići na planini Manjači. Osnovnu školu je pohađao u manastiru Gomjenica gdje mu je otac bio iguman. Napisao je tri zbirke pripovjedaka, od kojih su i "S planine i ispod planine" i "Jauci sa Zmijanja" i dvije političko-socijalne satire: "Jazavac pred sudom" i "Sudanija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana