“Kočićev dan”: Sjećanje na srpskog tribuna

Agencije, Foto: RTRS
“Kočićev dan”: Sjećanje na srpskog tribuna

Beograd - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i ministar kulture Srbije Bratislav Petković položili su danas vijence na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu i ispred spomenika velikom srpskom piscu u Čuburskom parku, prenose agencije.

U “Kočićevom danu” u Beogradu, koji se tradicionalno organizuje u okviru “Kočićevog zbora”, cvijeće na grob i spomenik velikog pisca položili su i predstavnici Zavičajnog društva “Zmijanje” i udruženja književnika Srbije i Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija u besjedi na grobu velikog srpskog pisca istakao je da je Kočićevo djelo posebno aktuelno danas uoči obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata, “kada moramo da branimo Kočićevske pozicije kao s kraja pretprošlog na prošli vijek”.

- Nastojanja Vlade Republike Srpske zajedno sa Vladom Srbije idu u istom smjeru - kako odbraniti pozicije srpskog naroda u političkom smislu, a to se najbolje može postići ako imamo pred sobom kulturu - rekao je Mutabdžija.

Ministar kulture Srbije Bratislav Petković je, podsjećajući da se ove godine navršava 97 godina od smrti Petra Kočića, istakao da je iza njega ostalo djelo koje nije monumentalno po obimu, ali je po snazi i značaju nezaobilazno u istoriji srpske književnosti.

Petković je ocijenio da su i ratovi devedesetih godina prošlog vijeka na najtragičniji mogući način potvrdili univerzalnost Kočićevog djela koje se zasniva na tragično-komičnoj viziji svijeta.

Dvojica ministara položili su cvijeće i na spomenik Petru Kočiću u Čuburskom parku, gdje je priređen književni program u kojem je učestvovao i glumac Tihomir Stanić, a osim pisaca iz Srbije i Republike Srpske, prisustvovali su i potomci Petra Kočića - Vesna Milišić sa sinom Stefanom.

U Delegaciji iz Republike Srpske bili su i direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, zamjenik predsjednika Zavičajnog društva “Zmijanje” Milenko Šarić, te pjesnici Ranko Risojević, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Predrag Bjelošević iz Banjaluke.

U okviru manifestacije “Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji”, večeras će u 20.00 časova u Udruženju književnika Srbije u Beogradu biti održano pjesničko veče u kojem će, osim pjesnika iz Banjaluke, učestvovati pjesnici Elka Njagolova i Andžela Dimčeva iz Bugarske i pjesnici iz Beograda Milica Jeftimijević-Lilić i Milko Grbović.

Petar Kočić, srpski pisac i političar, rođen je u Stričićima kod Banjaluke 29. juna 1877, a umro u Beogradu 27. avgusta 1916. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana