Kočić utkan u dušu svakog Srbina

Ilijana Božić
Kočić utkan u dušu svakog Srbina

BANjALUKA - “Budi radan i vrijedan član otadžbine, jednom riječju budi ono što treba da budeš: častan čovjek”, riječi su srpskog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića, a njemu u čast u petak su položeni vijenci na spomenik u parku “Petar Kočić” u Banjaluci te uručena književna nagrada “Zmijanjče”, čime je i otvoren 58. “Kočićev zbor”.

Petar Kočić ostavio je dubok trag u srpskoj književnosti. Gladan i bos Kočić nije odustajao od pisanja, ali nije odustajao ni od svojih Krajišnika i svog naroda. Njegove pripovijetke pokazuju koliko je njegov duh bio pronicljiv, a stil spontan i savršen. Bio je pisac koji se držao izvora sa kojeg je potekao, koji je na tom izvoru crpio svoju snagu, iz njega stvarao junake i pisao pitkim jezikom. U svoja djela utkao je jauke svog zmijanjskog kraja, ali i svog srpskog naroda.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je da će tokom ovih dana biti upriličen bogat program, koji je organizovan na tri lokacije i to u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

- Ovo je 58 ljeto kako jednakim žarom i intenzitetom slavimo Kočića, baš kao i prvog dana kada je sve to počelo. Petar Kočić je u potpunosti utkan u dušu svakog Srbina, u dušu svakog Krajišnika i svakog onog čovjeka koji je prepoznao identitet našeg naroda. Kočić je i danas jednako aktuelan baš kao i prvog dana, ali i svakog narednog dana u budućnosti. On je bezvremenski, prisutan i naš - poručio je Stanivuković.

Dodao je da je izuzetno važno naglasiti da je grad uspio da vrati “Kočića” tamo gdje pripada, odnosno manastiru Gomionica, koji je njegov duhovni svetionik.

- Upravo tamo smo našem književniku i tribunu izgradili bistu. Sve to je jasan pokazatelj da suština Petra Kočića nije da znamo njegov datum rođenja ili smrt, šta je on napisao. Suština je da nas on opominje, zove na slobodu i hrabrost, poziva nas da se borimo za istinu, slobodu i otadžbinu i nadahnjuje da savladamo sve izazove koji su pred nama - kazao je Stanivuković.

Dobitnica ovogodišnje nagrade “Zmijanjče” Kristina Lopatić iz Pala poručila je da joj mnogo znači ova nagrada.

- Veoma sam ponosna na ovu nagradu, jer znam koliko je ona vrijedna i čije ime nosi. Moje djelo, pjesma za koju sam nagrađena zove se “Čuvajmo Republiku Srpsku” i kao što i sam naslov govori, mi treba da čuvamo našu otadžbinu baš kao što je i Kočić to radio - poručila je Lopatić.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić naglasila je da je ova manifestacija od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku.

- Djelo i lik Petra Kočića sastavni su dio obrazovnog sistema cijele Srpske i sistema umjetnosti te je upravo zbog toga naša obaveza da njegov lik i djelo čuvamo. Pjesnici i književnici kroz svoje izražavanje treba da približe svima nama Kočića, ne samo kao književnika i pjesnika, nego i kao narodnog tribuna, borca za pravdu i slobodu riječi i misli - poručila je Stojičićeva.

Na otvaranju “Kočićevog zbora” na spomenik Petru Kočiću vijence su položili ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, generalni konzul Srbije Miloš Vujić i potpredsjednik Narodne skupštine RS Anja Ljubojević. U Kočićevu čast pjesme su kazivali pjesnici Danijel Gatarić, Vojin Trivunović i Radmilo Radovanović.

Izložba

Izložba “Kultura na frontu - kultura u periodu 1992-1995. godine” autorki Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović otvorena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Ova postavka otvorena je u okviru programa 58. “Kočićevog zbora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana