Kočić glavni lik burne epohe

A. G.
Kočić glavni lik burne epohe

Banjaluka - "Petar Kočić i njegovo doba" naziv je prve knjige o velikanu srpske književnosti, koja je objavljena 1934, a sada je doživjela reprint izdanje zahvaljujući Zadužbini "Petar Kočić Banja Luka - Beograd".

Djelo Branka Čubrilovića našlo se pred čitaocima u novom ruhu upravo u godini kada se obilježava stotinu godina od smrti slavnog pisca.

- Željeli smo da skrenemo pažnju na sve knjige u kojima je Kočić glavni junak. Većinom je riječ o djelima koja su se prvi put našla u štampi prije nekoliko decenija i više ih nema u našim bibliotekama - kaže prof. dr Duško Pevulja, koji je zajedno sa književnikom Nikolom Vukolićem priredio i uredio ovu knjigu.

Samo jedno poglavlje pod naslovom "Plameni jezici" posvećeno je Kočiću kao književnom stvaraocu.

- Interesantno da je Čubrilovićeva knjiga i do danas ostala najbolja politička biografija Petra Kočića. Kada je poslije Drugog svjetskog rata pisano o njegovoj političkom angažmanu, uvijek je smještan u okrilje vladajuće ideologije - primjećuje Pevulja.

Književnu umješnost pripovjedača sa Zmijanja Branko Čubrilović prije svega vidi u realističkoj zasnovanosti njegovih glavnih junaka.

- Kočić književnik je uglavnom portretista, njegovi tipovi odraz su stvarnog i ličnog života. Oni su većinom iz Kočićeve planine ili Podplanine, okoline manastira Gomionice - piše Čubrilović.

Pevulja ističe da ovo djelo donosi cjelovit politički lik Petra Kočića.

- Nismo htjeli da bacimo samo snop svjetlosti na Kočića nego i da skinemo zaborav i sa Branka Čubrilovića, zato što je on danas gotovo potpuno zaboravljena ličnost, a bio je zanimljiv svjedok svoje epohe, burnih, dramatičnih događaja u kojima je učestvovao - rekao je Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana