Književno veče u Srpcu posvećeno velikanu: Dostojevski gajio ogromnu ljubav prema Srbima

srna
Foto: srna

SRBAC- Književna djela Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, jednog od najvećih ruskih pisaca, nisu izgubila na svom sjaju i popularnosti do današnjeg dana, baš kao i veza između srpskog i ruskog naroda koja je trajna i neraskidiva, poruka je upućena sa književne večeri i izložbe fotografija i portreta posvećenih 200 godina od rođenja velikana književnosti.

O životu čuvenog ruskog književnika i njegovom stvaralaštvu sinoć je govorila predsjednik srbačke „Prosvjete“ Gordana Đukić, koja je istakla da ljubav Dostojevskog prema Srbima bila ogromna.

„Posvetio im je desetak pisama, a u jednom od njih navodi da postoji žvelikaž i žmalaž Srbija. Velika, misleći na Rusiju, treba da pomogne maloj kako njen narod ne bi nestao“, poručila je Đukićeva.

Ona je naglasila da su iza Dostojevskog ostala djela koja se čitaju i nakon 140 godina od njegove smrti i koja će se proučavati dok je svijeta i vijeka, jer ga podjednako dobro razumiju sve generacije.

Đukićeva je napomenula da je Dostojevski od rođenja do smrti nosio težak teret na svojim plećima, što je preslikao i na mnoge junake u svojim djelima.

„Borio se sa epilepsijom, brojnim stresovima i tragedijama i preživio sibirske ruske kazamate i bukagije koje je nosio na nogama pune četiri godine. Bio je veoma emotivan i imao je mnoge nesrećne ljubavi“, rekla je Đukićeva.

Književnoj večeri i izložbi prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji gaji veliku ljubav prema Dostojevskom i ruskoj književnosti.

Milunović je istakao da se viševjekovna tradicija dobrih rusko-srpskih odnosa nije prekidala do današnjeg dana, a Rusi su dali značajan doprinos u borbi za slobodu srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Oko 700 ruskih dobrovoljaca je prošlo kroz brojne jedinice srpske vojske, a 37 je položilo život za našu otadžbinu. U Višegradu je podignut spomenik ruskim dobrovoljcima, a tamo je i sahranjeno šest ruskih boraca. Dvanaest ih je sahranjeno u Miljevićima, a po jedan u Bileći i Milićima. Ostali su ekshumirani nakon rata i preneseni u Rusiju“, rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske posmrtno odlikovala sve ruske dobrovoljce.

Književnoj večeri, koja je organizovana u čitaonici biblioteke, i izložbi koja je priređena u Centru za kulturu i sport, prisustvovali su i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić, savjetnik ministra Milunovića Milan Torbica, polaznici besplatne škole ruskog jezika koja djeluje u Centru za izučavanje ruskog jezika u Srpcu.

Direktor biblioteke Branko Savanović organizovao je i živo uključenje predstavnika privrednih i kulturnih institucija iz Moskve i državnog tehničkog univerziteta iz Tambova, sa kojim je potpisan sporazum o saradnji.

Tom prilikom su ruski predstavnici pozdravili napore institucija iz Srpca i Republike Srpske na očuvanju ruske kulturne baštine i učvršćivanju srpsko-ruskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana