Književno veče povodom saradnje sa Maticom srpskom

SRNA
Književno veče povodom saradnje sa Maticom srpskom

LOPARE- U Centru za kulturu u Loparama večeras je održano književno veče na kojem su se predstavili generalni sekretar Matice srpske Milan Micić i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Zoran Đerić. Književno veče održano je u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. maja, a Micić i Đerić su ovom prilikom publici čitali svoju poeziju.

Đerić je čitao pjesme iz svoje knjige "Azbučna molitva", objavljenoj u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu krajem prošle godine. On je naveo da pjesme proučavaju mnogo toga što je njemu važno - zavičaj, individualnost.

"To su pjesme nastale u tradiciji od Srednjeg vijeka naovamo i bave se temama koje su lične i njeguju jedan vizantijski stil sa savremenom tematikom", pojasnio je Đerić.

Prema njegovim riječima, takva poezija je primjerena promociji Matice srpske zbog toga što ona, kao institucija, uskoro puni 200 godina i nastavlja staru tradiciju, a istovremeno najavljuje novu.

Micić je predstavio svoje pjesme, te najavio da će u okviru saradnje Matice srpske i opštine Lopare ova kulturna institucija imati programe tokom manifestacije "Dani dijaspore".

On je rekao da će na jesen u Matici predstaviti kulturnu mapu majevičkog kraja. Književno veče upriličeno je nakon potpisivanja protokola o saradnji Matice srpske i opštine Lopare. Micić i Đerić danas su bili na sastanku sa načelnikom Lopara Radom Savićem, a potom su zajedno obišli staru školu u Priboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana