Književno veče književnika Milanka Borovčanina Romsoka: Promovisana knjiga “Pismo Disu”

G.S.
Književno veče književnika Milanka Borovčanina Romsoka: Promovisana knjiga “Pismo Disu”

SOKOLAC - Knjiga “Pismo Disu” književnika sa Sokoca Milanka Borovčanina Romsoka predstavljena je čitaocima u nesvakidašnjem zimskom ambijentu u planinarskom domu na Ravnoj Romaniji.

Moderator promocije književnik Milenko Jevđević rekao je da su u ovoj knjizi Romsokova na 350 stranica objedinjene izabrane i nove pjesme autora te da je to, kako je rekao, 15. ukoričena hrabrost i duhovnost i da se u njoj prepliću i čemer i med. Jedan od recenzenata Slobodan Ristović naglasio je da je Borovčanin buntovan, a pobožno prkosan.

- Uvek neka aždaja rep nadnosi nad ovaj atar, koji se zove đedovina i očevina. Srbi su krilati da bi u nebesa odleteli, jer je to teško na zemlji biti. Da nam nije tih krila zatrli bi se - istakao je Ristović.
Govoreći o Romsokovim stihovima, Ristović vidi njihove korijene duboko vezane za sudbinu roda kome je, kako je rekao, obraz carstvo nebesko. Književnik Nedeljko Babić iz Milića smatra da se u Romsokovoj poeziji na prvo čitanje može primijetiti da ponajviše ima pjesama rodoljupki svedenih u naricaljku, koja je kad-kad izvedena na nivo aforizma.

- Neke od njegovih poema “Neću nikud, ne dam ništa” poznatije su u Australiji i Kanadi, nego kod nas. “Pismo Disu” u istom je rukopisu - rekao je Babić. Organizatori održane promocije su Planinarsko društvo, sokolačka Narodna biblioteka i Opština Sokolac. Milanko Borovčanin Romsok je član Udruženja književnika Republike Srpske i autor dva romana, četiri knjige priča i pripovijedaka, sedam zbirki peozije za odrasle i jedne za djecu, te jednog putopisa i antologijske poeme “Neću nikud, ne dam ništa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana