Književniku Nenadu Šaponji uručena nagrada "Kočićevo pero" u Beogradu

Tanjug
Književniku Nenadu Šaponji uručena nagrada "Kočićevo pero" u Beogradu

BEOGRAD- Svečano uručenje književne nagrade "Kočićevo pero" piscu Nenadu Šaponji za knjigu poezije "Psihologija gravitacije" održano je danas u Vukovoj zadužbini u Beogradu, u organizaciji Zadužbine Petar Kočić Banjaluka – Beograd.

Prema odluci stručnog žirija za književnu nagradu "Kočićevo pero" za leto 2023 godine, dobitnik je književnik, urednik, izdavač i ljekar Nenad Šaponja za zbirku pjesama "Psihologija gravitacije" u izdanju kuće „Prometej“ iz Novog Sada.

"Sloboda je možda najvažnija u mojoj nagradjenoj zbirci, sloboda koju osvajamo kao narod kroz vekove, našu istoriju, što nas dovodi do savremenog trenutka. Zahvalan sam žiriju što je prepoznao kvalitet knjige pesama i što neguje tu "vatru" Petra Kočića", istakao je laureat Šaponja.

Nagrada se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti lepote misli velikog Petra Kočića, autora antologijske drame "Jazavac pred sudom" i mnogih pripovjedaka kao "Mračajski proto".

Žiri je radio u sastavu - Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. 

Šaponja je naglasio da njegova najnovija zbirka, objavljena prije više od dva mjeseca, ima 33 pjesme i neke od njih je danas pročitao.

"Moj prijatelj i kolega Nikola Vukolić kao predsednik žirija nagrade "Kočićevo pero" pokušava uvek da osvetli ono što je vredno. Nagrada uveliko ima veliku prepoznatljivost i značaj. Evo nova zbirka već ima veliku pažnju čim se objavila vest o nagradi, postoji potražnja. I Vukolić je bio pre 20 godina urednik jedne moje zbirke, a urednik moje prve knjige bio je David Albahari", zaključio je Nenad Šaponja, nagradjivani pjesnik, pisac, esejista, dramski autor.

"Nenad Šaponja je u našoj aktuelnosti jedan od najznačajnijih pesnika u regionu, ali je značajan činilac i jednog šireg pesničkog podneblja. On je jedan od onih malobrojnih srpskih pesnika koji su svestrano obrazovani", stoji u saopštenju žirija koje je pročitao predsjednik žirija, pisac Nikola Vukolić.

On je podsjetio na prvu pjesničku zbirku Nenada Šaponje -  „Đakonda“ (1990) i tražio paralelu do najnovije pjesničke zbirke "Psihologija gravitacije" (2023), koja se trenutno nalazi u fokusu interesovanja žirija. 

Vukolić ističe da je zbirka kreirana iz tri ciklusa: "Slatka tišina", "Zabuna prepoznavanja" i "Poverenje u odelo tela" i navedeno je da se u ovoj zbirci Šaponja drži postmodernističke poetike. 

Ciklus "Zabuna prepoznavanja", mogao se zvati i "Zabuna postojanja" ili "Težina postojanja". 

Kako navodi Vukolić, u ovom ciklusu je u središtu značenja postojanje lirskog subjekta kao da bi rado da se izmiri sa detetom u sebi, ali ono mu izmiče i ostaje "zabuna prepoznavanja".

U trećem ciklusu "Poverenje u odelo tela", Šaponja kroz svoje stihove provlači čoveka koji se našao u paradoksu stvarnosti. 

Vukolić smatra da je Šaponja jedan od onih retkih autora čije svako novo delo stručna javnost i čitaoci uvek sa velikom dozom radoznalosti očekuju.

"Nenad Šaponja je još jednom na sebi svojstven način dokazao snagu i impresivnost svog lirskog izraza. Celokupnim književnim radom on je obeležio protekli period u srpskoj književnosti. Sam naslov knjige "Psihologija gravitacije" je u direktnoj vezi sa prihvaćenim terminom koji je upotrebio Ivo Andrić. Ovo njegovo delo je ostvarenje ostvarenja", smatra Vukolić i dodaje da zahaljujući različitosti svog obrazovanja, polazi mu za rukom da svojim lirskim jezikom spoji nespojivo, što značajno bogati i unapređuje mogućnosti srpskog jezika.

"Njegov poetski izraz je spoj intelektualnog promišljanja i lirskog senzibiliteta, koji misleći oseća čoveka u svim njegovim polaritetima. Zato mu sa pravom i pripada "Kočićevo pero" za leto 2023. godine", zaključio je Nikola Vukolić kao predsednik žirija za nagradu.

Nagrađivani književnik Vladimir Pištalo je zvanično uručio nagradu Nenadu Šaponji uz kratak komentar - "Dragi pesniče, tvoja pesničko-filozofska knjiga je to zaslužila".

Predrag Jašović je ocijenio da je Šaponja - "renesansno obrazovan čovek, ulazi iz intelektualizma, ali tako da poeziji ne oduzima poetičnost, već intelekt čini liričnost", što mu je bilo interesantno, i dodao da mu je posebno "zanimljiv zapažen momenat slobode" u nagrađenoj zbirci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana