Književnik Zoran Kostić za Glas Srpske: Dobro bi nam došle smjele Kočićeve riječi

Mirna Pijetlović
Književnik Zoran Kostić za Glas Srpske: Dobro bi nam došle smjele Kočićeve riječi

Banjaluka - Da su druga vremena, da je druga sredina i da smo mi onakav narod o kakvom je i sam Kočić maštao, nadajući se da će takav biti u budućnosti, srpskoj pisanoj riječi ne bi bila potrebna nikakva afirmacija.

Ona se, kroz milenijumsku književnu tradiciju, počevši od Svetog Save, pa sve do današnjih dana, toliko afirmisala da je nas, Srbe, upisala među najduhovnije hrišćanske narode.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" književnik Zoran Kostić, ovogodišnji dobitnik "Kočićeve nagrade" za cjelokupno književno djelo, koje, prema obrazloženju petočlanog žirija, predstavlja, između ostalog, i nesumnjiv doprinos srpskoj pisanoj riječi.

- Mi smo nacija koja ni ono u čemu je najbolja ne umije da čuva i istakne kao svoju prepoznatljivost. Tako smo, negdje od sredine pedesetih godina prošlog vijeka u ime približavanja evropskim književnim trendovima, postmodernističkim prije svih, a udaljavanja od slovenske, prevashodno ruske literature, odlukom vrha tadašnje države, otpočeli sa sistematskim, po nas Srbe samoponištavajućim zanemarivanjem tradicionalnog, autentičnog i još kako afirmisanog književnog izraza - smatra Kostić.

Ističe da je glavni zadatak srpske književnosti, proze i poezije i publicistike, borba za srpsko ćirilično pismo i srpski jezik.

- Upravo onako, kako je svojim velikim književnim, ali i publicističkim, djelom cijelog života radio ovaj istinski tribun, čije ime nosi prestižno priznanje, kojim sam nagrađen i veoma počastvovan. Ponajviše zbog ukazivanja žirija na dodirne tačke, tematske i idejne, mog stvaralaštva sa velikim Kočićevim djelom. To imponuje i stoga što, bezmalo svi naši ključni problemi i iskušenja Kočićevog vremena nisu izgubili na aktuelnosti ni danas - ističe Zoran Kostić.

Na temu "preimenovanja" srpskog jezika i njegove odbrane, Kostić je naročito skrenuo pažnju knjigom stihova sa indikativnim nazivom "Jezikrvlje", objavljenom prije sedam godina.

Takođe, i u novijim knjigama izabranih pjesama "Srp" i "Sto jedanaest" i u tek izašloj zbirci "Tače pečat", Kostić ukazuje na one probleme koji nisu izgubili na aktuelnosti još od vremena Petra Kočića.

- U današnjem turbulentnom vremenu dobrodošli bi nam vatreni, smjeli i pravdoljubivi govori Petra Kočića, čini se, od njegove plamene, rodoljubive riječi ništa bolje i uspješnije ne bi ujedinilo srpski narod, ali i srpsku pisanu riječ - zaključuje Zoran Kostić.

Nagrade će ovom književniku biti uručena u nedjelju, 30. avgusta, u 12 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima.

Obrazloženje

Član žirija književnik Mirko Vuković rekao je da je "Kočićeva nagrada" dodijeljena uglednom pjesniku i dramskom piscu Kostiću, u čijim djelima se prepoznaje patriotski duh Kočića.

- "Kočićeva nagrada" se dodjeljuje za cjelokupno stvaralaštvo na srpskom jeziku, koje, osim umjetničke vrijednosti, sadrži i Kočićev duh, čistotu i punoću jezika, rodoljublje, čvrstinu i jasnoću stava, te afirmaciju slobode i pravde, kao univerzalnih vrijednosti - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana