Književnik Vanja Bulić za Glas Srpske: Gaga, Moma i Prele najveći šmekeri

Mirna Pijetlović
Književnik Vanja Bulić za Glas Srpske: Gaga, Moma i Prele najveći šmekeri

U knjizi "Šmekeri" se nalaze 43 ličnosti, među njima i oni koji nisu više među živima - Dragan Nikolić, Prele, Moma Kapor, Tirke, Bata Živojinović i, jedini političar među šmekerima - Zoran Đinđić.

Ovim riječima pisac Vanja Bulić iz Beograda počinje razgovor za "Glas Srpske", u kojem smo se dotakli njegovih hit knjiga koje su izašle proteklih mjeseci za dvije ugledne izdavačke kuće -"Vukotić mediju" i "Lagunu".

- Pošto je Đinđić išao u moju gimnaziju, u knjizi ima anegdota koja priča o tome kada se prvi put pojavljuje u javnosti. Kada Zorana Slavnića pitate da ispriča neku anegdotu, on vam kaže: "Ceo moj život je anegdota", a Šekularac zaključuje: "Šteta što sam imao ovako ludu glavu na tako pametnim nogama" - otkriva nekoliko detalja iz knjige Bulić.

* GLAS: Nedavno ste se družili sa čitaocima na Beogradskom sajmu knjiga i razgovarali o knjizi "Šmekeri" u izdanju "Vukotić medije". Ko su, u stvari, šmekeri?

BULIĆ: Knjiga "Šmekeri" je nastala na osnovu ideje Manojla Manja Vukotića, prvog čoveka izdavačke kuće "Vukotić medija". Manjo je napravio i spisak šmekera, pa smo taj spisak, kada mi je ponudio da napišem knjigu, malo revidirali. Prvo, teško je precizno objasniti šta ta reč znači, jer ona postoji samo u rečniku žargona, a nastala je na osnovu nemačke reči "šmeken", u slobodnom prevodu - voleti nešto slatko. Muškarci i žene imaju različito objašnjenje tog izraza. Za muškarce su to urbani likovi, na neki način legende, a žene to otprilike ovako objašnjavaju: "Šmeker je muškarac čije oči odmah zapaziš u punoj prostoriji drugih muškaraca".

* GLAS: Napravili ste izuzetno interesantnu knjigu sa izuzetnim ličnostima. Da li je neko ostavio poseban utisak na Vas?

BULIĆ: To su sigurno Dragan Nikolić, Moma Kapor i Dušan Prelević, koje sam lično poznavao. Gaga Nikolić je bio šarmer bez premca, Moma duhovita dobričina koja ume da sluša ljude i zavodi svojim pričama, a Prele je bio fajter sa viškom asfalta u krvi. Pred kraj života, kada je ostao bez obe noge, rekao je kako se ispunio njegov san da najzad ima kola, misleći na invalidska kolica. Takođe je izjavio da za razliku od ostalih ljudi koji imaju sve u paru - ruke, oči, noge, on u paru jedino ima muda, a to je najvažnije. Interesantno je da svako od čitalaca ima među šmekerima svog favorita, ali se neka imena ponavljaju, što je dokaz da sam uspeo da napravim dobar izbor.

* GLAS: U izdanju "Lagune" objavljena je knjiga "Viza za nebo", koja donosi jednu novinarsku detektivsku priču. U kakvu avanturu se Vaš junak ovaj put upustio?

BULIĆ: U ovoj knjizi sam pisao sve ono što ne bih mogao da objavim u novinama, a odnosi se na rad tajnih policija na području bivše Jugoslavije i saradnju kriminalaca koji su nekada bili saradnici državne bezbednosti. Kako se u celu priču uklapa mileševski Beli anđeo, otkriće ipak čitaoci. "Viza za nebo" je bila peta knjiga po prodaji na minulom Sajmu knjiga, a ja sam u oktobru proslavio sto hiljada prodatih knjiga u "Laguni" za šest godina, koliko sam u vezi sa ovom kućom.

* GLAS: Jasno je da Vam ne nedostaje inspiracije. Koliko se oslanjate na neke stvarne događaje, pišući trilere?

BULIĆ: Moje knjige su veza istinitih događaja iz ranog srednjeg veka i svakodnevice. Rešavajući tajne iz prošlosti, moj glavni junak rešava tajne koje nas danas pritiskaju. Naravno, trilerski deo je izmišljen, ali je inspirisan stvarnim događajima, pa je moto moje knjige "Oko otoka" bio - "Sve laži u ovoj knjizi su istinite".

Predstava uskoro u Srpskoj

* GLAS: Predstava "Rijaliti obračun" za koju ste pisali tekst, u kojoj jednu od glavnih rola igra Ivan Bekjarev, doživjela je premijerno izvođenje. Kakvo iskustvo za Vas je bio rad na ovom komadu?

BULIĆ: Komad je rađen u produkciji Umetničke radionice "Prizor", za koji sam napisao tekst. Pretpremijera je bila pre desetak dana u Beogradu, a komad su već videli gledaoci u Kragujevcu, Kruševcu, Nišu… Igraju Danina Jevtić (Rosa iz "Montevidea"), Igor Damnjanović (ovogodišnji dobitnik nagrade na Filmskim susretima u Nišu) i Ivan Bekjarev. Tokom predstave gledaoci plaču, smeju se, prekidaju glumce aplauzima, a na kraju slede prave ovacije. Nisam preterao. Brzo ćete se uveriti u to, jer već imamo pozive za gostovanja u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana