Književnik Vanja Bulić: Detektiv otkriva tajne srednjeg vijeka

Mirna Pijetlović
Književnik Vanja Bulić: Detektiv otkriva tajne srednjeg vijeka

Banjaluka - Književnik, novinar i scenarista Vanja Bulić posjetio je u srijedu uveče Banjaluku, gdje je pred velikim brojem svojih čitalaca i zainteresovane publike predstavio svoje četiri knjige u Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci.

U Banjaluku, kako kaže uvijek rado dođe, a ovaj put došao je na poziv Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Jevrejski kulturni centar bio je pretijesan da primi sve one koji su željeli da prisustvuju druženju sa Bulićem, koji je promovisao knjige "Jovanovo zaveštanje", "Simeonov pečat", "Dosije Bogorodica" i "Teslina pošiljka".

- U sve četiri knjige pojavljuje se isti junak Novak Jovanović, novinar koji se pomalo bavi detektivskim poslom i rešava tajne ranog srednjeg veka, koje su povezane sa tajnama današnjeg vremena. Sve ono što se događa danas, može se naći u onome što smo nekada proživeli - ističe Bulić i dodaje da taj junak na neki način predstavlja njegov alter ego.

Osim glavnog junaka, novinara, tematika u ove četiri knjige je potpuno različita. Tako, kaže Bulić, "Simeonov pečat" govori o tome ko bi mogao, odnosno ko je želeo da dođe do krvi Isusa Hrista koja se nalazi u Hilandaru.

- Tu se plete priča o kloniranju ljudi. Jedne prilike pitao sam stručnjake da li je moguće klonirati ljudsko biće iz krvi koja je stara 2.000 godina i on mi je rekao "Trenutno ne, a vrlo uskoro da" - otkriva nekoliko detalja iz ove knjige Bulić.

U knjizi "Jovanovo zaveštanje" Bulić se osvrće na Miroslavljevo jevanđelje, kao na jedno od najvrednijih dobara i istoriji civilizacije.

- Povezao sam tu priču i Templare koji su bili na Svetoj Gori i u Hilandaru, kada su nestale prve korice Miroslavljevog jevanđelja koje nikada nisu nađene - kaže Bulić.

Kako dodaje, postavlja se pitanja da li se karta blaga Templara nalazila upravo na tim koricama. Upravo tu priču istražuje njegov junak.

Zanimljiva je i kletva koja se vrtjela oko Miroslavljevog jevanđelja, a govorila je da ko ga iznese iz Hilandara, desiće mu se strašne stvari, a znamo kako kaže, da je jedna strana ukradena i bila u posjedu dinastije Romanov.

- Knjiga "Dosije Bogorodica" govori o ikoni koja je dosta vremena bila u Ostrogu. Kada se saznalo da se nalazi tamo, nadležni su došli po nju i tada se saznaje da sa ikone nedostaje veliki plavi safir. I sada u knjizi opisuje potragu za njim - priča Bulić.

On dodaje da se u toj knjizi nalazi i jedna paralelna priča o jednom mladom arapskom princu koji je protiv svih oblika terorizma, ali smatra da može da nanese bol hrišćanima ako im uzme nešto što im mnogo znači.

- Inače desna ruka Jovanova i ikona Presveta Bogorodica Filermosa su najvrednije hrišćanske relikvije koje se nalaze na Cetinju - pojašnjava Vanja Bulić.

Nakon promocije, ovaj harizmatični književnik se družio sa svojim čitaocima i potpisivao im knjige.

"Teslina pošiljka"

- Knjiga "Teslina pošiljka" priča priču o srušenoj Narodnoj biblioteci u Beogradu. Svjedoci smo da su svi podaci govorili da je tamo sve izgorelo. Međutim, Nemci su izneli ono što je najvažnije, a to su projekti Nikole Tesle, o čemu detaljno govori ova knjiga - navodi Vanja Bulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana