Književnik Šehan Karunatilaka dobitnik "Bukerove" nagrade

B.P.
Književnik Šehan Karunatilaka dobitnik "Bukerove" nagrade

LONDON- Književnik Šehan Karunatilaka iz Šri Lanke dobitnik je ovogodišnje "Bukerove" nagrade za roman " The Seven Moons of Maali Almeida".

Knjiga koja mu je donijela nagradu govori o fotografu tokom građanskog rata u Šri Lanki krajem osamdesetih, nasilju, zvjerstvu i kolonijalnoj istoriji. To je takođe neobična ljubavna priča, romantična i platonska, ali i gotovo komična misterija. Karunatilaka je katastrofu svoje zemlje napisao kao priču o duhovima iz krajnje specifičnog razloga.

-Činilo da samo mrtvi mogu ponuditi uverljiva objašnjenja tragedije u Šri Lanki, pošto živi očigledno nisu imali pojma-rekao je Karunatilaka.

Na početku priče Mali Almeida, šarmantni fotograf amater sa sklonošću ka kocki i lijepim dječacima, "budi se" mrtav. On se nalazi u zagrobnom životu koji je podjednako opasan i zbunjujući kao i živi svijet, užurbanom i haotičnom carstvu koje se oslanja na mit i folklor Šri Lanke, koliko i na Danteov pakao. Smrt daje energiju opuštenom Maliju - njegova potraga tokom jedne nedjelje ili "sedam mjeseci" je da otkrije kako je umro, ali i da uputi svog dječka i najboljeg prijatelja Jakija do fotografija koje je krišom napravio, a koje otkrivaju pravi užas počinjenih zločina za vrijeme građanskog rata.

Pisac je rođen 1975. godine u gradu Gale, na jugu Šri Lanke. Odrastao je u Kolombu, studirao na Novom Zelandu, a živeo je i radio u Londonu, Amsterdamu i Singapuru. Prije objavljivanja svog prvog romana "Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew" 2010. bavio se marketingom, ali i novinarstvom. Svirao je bas u rok bendovima u svojoj zemlji.  Prema pisanju BBC-a trenutno radi na još dvije knjige za djecu, zbirci kratkih priča i nada se da će započeti roman za koji, kako kaže, "neće biti potrebno 10 godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana