Književnik Dejan Aleksić: Djeca žele da žive čuda

Cvija Mrkonjić
Književnik Dejan Aleksić: Djeca žele da žive čuda

Kraljevo - Veštinom da ih pesmom ili pričom začudim i učinim da se zapitaju, uvlačim mališane u priču. Koliko god da se svet oko nas menja i postaje sve moderniji, potreba deteta da se pita, da bude radoznalo i željno saznanja ostaje očuvana.

Ističe ovo u razgovoru za "Glas Srpske" književnik za djecu i odrasle Dejan Aleksić iz Kraljeva iz Srbije objašnjavajući da se naša civilizacija razvijala na osnovu potrage za čudom, te da bismo izgubili važnu mjeru ljudskosti ako bismo izgubili tu potrebu.

On kaže da je veoma važno za djecu da čitaju, kao i da im roditelji čitaju, jer smatra da se tako ostvaruje posebna vrsta prisnosti između djece i roditelja.

- To je kao nekakav mali porodični ritual, a osim toga, mislim da deca na taj način razvijaju ne samo intelektualne, kreativne i druge sposobnosti, već i samopouzdanje i kritičko mišljenje - kazao je ovaj književnik.

Aleksiću je nedavno na 12. susretima dječijih pisaca "Vezeni most" u Tuzli za knjigu "Cipela na kraju sveta" dodijeljena regionalna nagrada "Mali princ", priznanje koje se dodjeljuje za najbolju dječiju knjigu objavljenu u četiri države regiona u 2014. godini.

- Nagrade su mi značajne zbog toga što skreću pažnju čitalaca na knjigu, ali nema veće nagrade od saznanja da je neki čitalac, svejedno da li je to dete ili odrasla osoba, uživao u susretu sa knjigom - naglasio je pisac koga smatraju nasljednikom Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragana Đorđevića i Ljubivoja Ršumovića.

Dejan za sebe kaže da je oduvijek bio opsjednut fenomenom priče i pričanja, te da je "Cipela na kraju sveta" roman koji se poigrava smislovima dajući im oslonac u priči.

- Cipela, pronađena u nedođiji, postaje motivski pokretač zbivanja, postaje epicentar skrivenog smisla. Roman je pun nonsensnih momenata, obrta, naizgled apsurdnih situacija na kojima počiva naročita komika. U osnovi, reč je o igri sa podrazumevanjima i logikom koju odveć lako prihvatamo - objasnio je autor.

Aleksić je u književnost za djecu stupio kao pjesnik, jer je već imao objavljene tri knjige pjesama za odrasle, a nakon toga je pisao pozorišne komade za djecu, te knjige, priče i na kraju dva romana. Kaže da je svaku knjigu pisao želeći da stvori nešto novo i različito, kao i da je sve što je napisao pisao vođen pjesničkim nervom, jer je prvenstveno poeta.

Kada je u pitanju težina pisanja za djecu i odrasle, kaže da je pisanje istovremeno zadovoljstvo i muka, te da nije siguran da li je teže pisati za mališane, ali je odgovornije.

- Pisanjem formirate ukus mladog čitaoca, a to je velika i ozbiljna stvar. Mi smo društvo kome su više nego išta drugo potrebni misleći i odgovorni ljudi, ljudi koji imaju svoj sud, svoje visoke estetske i moralne standarde, a to se bez čitanja vredne umetničke literature teško postaje - rekao je Aleksić.

Roman "Cipela na kraju sveta" je, osim pomenute nagrade u Tuzli, dobio i nagradu za najbolje književno djelo za mlade objavljeno u 2014. godini koju dodjeljuje "Politikin zabavnik", te nagradu "Plavi čuperak".

I ostala njegova djela ovjenčana su brojnim nagradama, a njegove pjesme uvršćene su u brojne zbornike i antologije.

Biografija

Dejan Aleksić rođen je 1. maja 1972. godine, a na književnu scenu je stupio sredinom devedesetih godina. Smatra se jednim od najznačajnijih književnih stvaralaca mlađe generacije. Njegova djela prevođena su na engleski, njemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački i rusinski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana