Književnica Slađana Nina Perković, za “Glas Srpske”: Treba da izgradimo novi i bolji svijet

Aleksandra Glišić
Književnica Slađana Nina Perković, za “Glas Srpske”: Treba da izgradimo novi i bolji svijet

Ovo je vrijeme kada treba da svedemo račune, ne samo sami sa sobom već to treba da učinimo i kao društvo. Da li mi zaista želimo i možemo nastaviti živjeti kao što smo do sada? Jesmo li sposobni vidjeti u ovoj epidemiji upozorenje i promisliti kako bolje urediti naše živote i naš odnos sa prirodom? Možemo li se odreći postojećih pravila igre, gdje su ekonomija i privredni rast svetinja?

Ovim riječima književnica Slađana Nina Perković osvrnula se na trenutnu situaciju i pandemiju izazvanu virusom korona, a u intervjuu za “Glas Srpske” govori o novoj knjizi, inspiraciji, pisanju. Ova rođena Banjalučanka godinama živi i radi na relaciji između rodnog grada i Pariza. Izolaciju provodi u jednom selu u blizini Banjaluke.  

- Ali, iskreno, strah me je da je ovo samo generalna proba za još gore stvari koje će doći. Čvrsto vjerujem da većina, umjesto da promišlja kako izgraditi novi i bolji svijet, baš u ovom trenutku samo sjedi kod kuće i čeka da im jave da je sve gotovo, pa da nastave živjeti po starom - da rade svoje ničemu korisne poslove kako bi kupili neke precijenjene stvari proizvedene na drugom kraju svijeta u groznim uslovima - kaže Perkovićeva čije je djelo “U jarku” objavljeno u izdanju “Imprimatura”.

GLAS: Šta čitaoce očekuje u novoj knjizi “U jarku”?

PERKOVIĆ: “U jarku” je roman koji se dešava u toku jednog dana i noći i u kome glavna junakinja, protiv svoje volje, biva uvučena u niz tragikomičnih situacija. Ima tu svega, od sumanute vožnje lošim putevima, sahrane koja izmakne kontroli, neuspješnih samoubistava, depresivnih doktora u  neuslovnim ambulantama i nezainteresovanih komandira u policijskim stanicama. Ovo je priča o našoj suludoj stvarnosti, ali i kako lako možemo izgubiti kontrolu nad sopstvenim životom i završiti u jarku, bilo pravom, bilo figurativnom.

GLAS: Kako na Vas utiče ova situacija i da li već počinjete da pišete nešto novo?

PERKOVIĆ: Upravo se i meni trenutno čini da sam, kao i moja junakinja, zaglavila u jarku. Ne pravom, ali figurativnom, u svakom slučaju. U svojoj ovoj zbrci zbog izbijanja epidemije i mjera izolacije pobjegla sam iz grada na selo. Neću reći da je ovo jedna prava zabit kao u mom romanu, ali neke sličnosti postoje. Komšijske kuće se tek naziru u daljini, internet signal je jako slab, a da stvar bude još gora, od literature jedino raspolažem sabranim djelima L. N. Tolstoja. Znate kako se kaže da život piše romane, a meni se trenutno čini da je stvar donekle obrnuta.

Imam tu neku ideju za sljedeći roman, ali trenutno uopšte ne mogu pisati. Znam da mnogi smatraju da ovo stanje obavezno treba da iskoristimo za lični rast i razvoj. Potrebno je pisati, raditi na sebi, vježbati jogu, naučiti neki novi strani jezik i tako dalje. Iskreno, ja trenutno jedino imam snage i volje da šetam šumom, jedem kolače i čitam “Anu Karenjinu”. Kada sam je čitala prvi put kao tinejdžerka, saosjećala sam s njom. Trenutno sam ipak u raspoloženju da mi je približniji lik Konstantina Levina koji nalazi da je srećan dok po cijeli dan kosi travu.    

GLAS: Čujete li se sa prijateljima u Parizu i šta oni kažu, kako je tamo?

PERKOVIĆ: Situacija u Francuskoj nije sjajna. Iako nije uveden policijski čas, za izlazak iz kuće ljudi moraju imati popunjen formular u kome je potrebno navesti u koliko sati su izašli iz kuće i zašto. Takođe, ne mogu se kretati ukoliko to nije opravdano, niti van mjesta boravka. Mediji javljaju da će karantin potrajati još mnogo duže nego što je prvobitno najavljeno. U moru tih loših vijesti, prije nekoliko dana čula sam se sa jednom mojom prijateljicom koja je, inače, glumica i zbog aktuelne situacije ne radi. Rekla mi je da joj je u ovom trenutku najveći strah da će joj se zalihe vina brzo potrošiti. Ova njena konstatacija mi je vratila dobro raspoloženje. U životu je ipak veselije strepiti zbog vina nego zbog brašna i kvasca.

Priče

Slađana Nina Perković je rođena 1981. godine u Banjaluci. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Banjaluci i političku komunikaciju na Sorboni.  Prva knjiga koju je objavila je zbirka priča “Kuhanje”. “U jarku” je njen prvi roman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana