Književnica Ljiljana Habjanović-Đurović o novom romanu: Mladi žele život kao u reklami

Aleksandra Glišić
Književnica Ljiljana Habjanović-Đurović o novom romanu: Mladi žele život kao u reklami

Banjaluka - Novom knjigom upozoravam mlade ljude da im slobodu mogu dati samo oni koji ih istinski vole, a svi drugi koriste obećanja o slobodi da bi ih zarobili.

Ovim riječima priču o svom novom romanu "Onda je došla dobra vila" počinje književnica Ljiljana Habjanović-Đurović koja je odlučila da se u ovom djelu pozabavi problemom sekti u Srbiji.

- Inspiraciju sam pronašla u stvarnosti koja nas okružuje. Roman ima dva sloja. To je savremena porodična drama o bezuslovnoj ljubavi. O tajnama i mudrosti, o moći i nemoći, o porazima i snazi majčinstva. Ali, to je istovremeno i priča o duhu vremena u kome živimo i o iskušenjima koja vrebaju mladog čoveka - kaže književnica koja iza sebe ima brojne knjige sa velikim tiražima i priznanjima.

Djelom koje je prvi put predstavljeno prošlog mjeseca na beogradskom sajmu podsjeća roditelje na mnoga važna pitanja koja moraju da postavljaju sebi. I, kako ističe, na ono najvažnije: Gdje je, sa kim je i šta radi moje dijete?

- Junakinje mojih romana, pa i ovog najnovijeg, časne su, hrabre, mudre i spremne na svaku žrtvu za svoje dete. Njihova je ljubav prema detetu bezuslovna. One vođene tom ljubavlju mogu sve - ističe Habjanović-Đurović.

Ova književnica može da se pohvali da je 14 romana do sada prodala u tiražu većem od milion primjeraka. Izvan Srbije objavljeno je 40 prevoda njenih knjiga na 15 jezika.

U centru novog romana su mladi i njihovo odrastanje, odvajanje od roditelja, stranputice i poroci.

- Oni žele život kao u reklami za "koka-kolu". Žele zabavu, smeh, muziku, ljubav. Skloni su pobuni. Žele slobodu. Ali oni su istovremeno i neiskusni, lakoverni, nesigurni i povodljivi, pa ih je lako zavesti slatkim rečima i praznim obećanjima. Lako ih je prevariti. Lako ih je odvući u alkoholizam, narkomaniju, prostituciju, kriminal. I u ono najgore i najpogubnije - u sektu - otkriva književnica šta je podstaklo da piše.

Junak romana "Onda je došla dobra vila" je zapravo jedan od onih koji su postali žrtve svoje mladalačke lakomislenosti.

- Mladima u Srbiji nije ni lakše ni teže da se izbore sa duhom vremena nego mladima u drugim zemljama. Jer sve ono što smatramo najpogubnijim po našu decu nismo mi izmislili, već nam je stiglo sa Zapada - smatra Habjanović-Đurović.

Priča puna istine

- Novi roman, hvala Bogu, nije moja lična priča. Ali, s druge strane, u knjizi su iznete mnoge istine u kojima se mogu prepoznati svaka majka, ili otac, i svako dete. Mnoge istine o svetu u kome živimo i duhovnim uticajima kojima smo izloženi, a da to i ne znamo. Dok nisam počela da mislim slobodno, dok nisam otkrila lepotu, istinitost i dubinu hrišćanske vere i ja sam, poput junakinje romana, bila žena novog doba - kaže Ljiljana Habjanović-Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana