Književnica Jelena Lengold laureat nagrade “Branko Radičević”: Odslikava mali ljudski život pun pitanja i obrta

Ilijana Božić
Književnica Jelena Lengold laureat nagrade “Branko Radičević”: Odslikava mali ljudski život pun pitanja i obrta

NOVI SAD - Međunarodna nagrada “Branko Radičević”, koju tradicionalno dodjeljuje “Brankovo kolo”, pripala je pjesnikinji i proznoj spisateljici Jeleni Lengold.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu Nenad Grujičić, Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Prema saopštenju žirija, poezija Jelene Lengold uzima djetinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gdje se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi.

- Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u knjigama Jelene Lengold. Sve su to svojevrsne poetske kaže, što bi se mogle razviti u veće celine, sa neprestanim otkrivanjem obilja čuda iz riznice stvarnosti i života porodice, procesa individuacije i formiranja pogleda na svet - saopštio je žiri.

Kako su objasnili, tu se javljaju i gotovo istiniti stihovi o odnosu muškog i ženskog principa, ushita i padova, ljubavi i razlaza, sa finim valerima humora i ironije kao oblika relativizacije ozbiljnosti problema i iskušenja.

- Izražavajući svest o poeziji i pisanju Jelena Lengold demistifikuje pesnike, njihove živote i vizije, ona peva “o zvezdama koje ih preteći bodu u ramena” dok ljube “nepoznate usne”. Sve to što se u kaleidoskopu pesničkih slika p(r)ojavljuje kao govor bića koje čita stvarni svet, u prozi dobija organizovanije modele, gotovo klasične, sa kontrolisanim vođenjem fabule - naveli su u saopštenju.

Prema riječima žirija, Lengoldova slika svijet kojem nedostaju radost i sreća, a strah se umnožava do prijetećih razmjera.

- Ona se literarno ne interesuje za tzv. krupne društvene ili istorijske teme, vezuje se za običnog pojedinca, za mali ljudski život pun neočekivanih pitanja i obrta i tu pronalazi svoje razloge za poetsko i spisateljsko delovanje. Susrećemo (anti)junake razočarane životom i svetom, sa velikim volumenom samoće i praznine, ali i likove katarzičnih iznenađenja i promena - objasnio je žiri.

Dodali su da ona i u poeziji i u prozi izražava ultrasvijest o nemogućnosti stvaralačke simbioze umjetnosti i politike. Kako su kazali, oslanja se na prekognitivna svojstva talenta koji joj otvara najšira polja stvaralačke slobode.

Jelena Lengold dobitnica je značajnih nagrada i priznanja, kao što su “Đura Jakšić” (1992), “Žensko pero” (2008), Nagrada Evropske unije za književnost (2011) i mnoge druge. Njena poezija i proza prevedene su na engleski, italijanski, poljski, danski, češki, bugarski, slovenački, mađarski, makedonski i albanski jezik.

Međunarodna nagrada “Branko Radičević” biće joj uručena na svečanom zatvaranju 52. “Brankovog kola”, 18. septembra u Karlovačkoj gimnaziji.

Dobitnici

Kao prvi laureat ove nagrade iz Srbije, Jelena Lengold se našla među istaknutim pjesnicima i piscima iz svijeta, dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade “Branko Radičević” kao što su, Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska - Rusija), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska), Enes Kišević (Hrvatska), Olga Martinova (Rusija - Njemačka), Budimir Dubak (Crna Gora), Jirgen Izrael (Njemačka), Husein Dervišević (BiH - Federacija) i Ranko Risojević (BiH - Republika Srpska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana