Knjižare sa imenima velikana srpske književnosti

Mirna Pijetlović
Knjižare sa imenima velikana srpske književnosti

Banjaluka - Na inicijativu Skupštine grada Beograda, knjižare najvećeg lanca u Srbiji - "Delfi" ponijeće imena velikana srpske književnosti. Tako će Ivo Andrić, Duško Radović, Borislav Pekić, Branko Miljković i mnogi drugi dobiti svoje knjižare u Beogradu, ali i ostalim gradovima u Srbiji.

Ova inicijativa oduševila je i vlasnike knjižara, ali i direktore biblioteka u Republici Srpskoj, koji su se složili da se na ovaj način, pored odavanja počasti najvećim "slugama" pisane riječi, čitaocima na zanimljiv način može skrenuti pažnja na domaće pisce.

Prema riječima Igora Stanišića iz knjižare "Kultura" u Banjaluci koji imaju odličnu saradnju sa izdavačkom kućom "Laguna" iz Beograda, a koja je i pokrenula ovu inicijativu, bilo bi odlično da se osmisli slična akcija i u Srpskoj.

- Čitaoci već imaju naviku da kupuju domaće klasike, a ideja da se pojedini odjeljci u knjižarama zovu po domaćim piscima, sigurno bi na odličan način popularizovala i neka djela koja se baš često i ne kupuju - kazao je Stanišić i dodao da su u "Kulturi" najprodavanija djela Ive Andrića, Meše Selimovića i Jovana Dučića.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović istakla je da su oni već razmišljali da pokrenu sličnu akciju, ali da se još uvijek čeka na njenu realizaciju zbog administrativnih regulativa.

- Podsjetiću da se naša biblioteka do 1999. godine zvala po Petru Kočiću, a i danas možemo često u javnosti čuti da je čitaoci tako zovu. Međutim, izmjena imena zahtijeva izmjene i u statutu i nekim drugim administrativnim okvirima. Takođe, razmišljali smo da Dječiju biblioteku "Borik" nazovemo po Branku Ćopiću, međutim još uvijek nismo ušli u samu realizaciju te ideje - kazala je Petrovićeva.

Ona je istakla da bi bilo interesantno da u samoj zgradi biblioteke, salu za promocije, čitaonicu, kao i hol nazovu po nekom piscu koji potiče sa prostora Republike Srpske.

- Prelijepo se osjećate, recimo, kada odete na Sajam knjiga u Beograd, pa prođete kroz ulicu Slobodana Selenića, a tako će, vjerujem biti posebno ući u knjižaru koja je ponijela ime Miloša Crnjanskog - kazala je Petrovićeva i dodala da se nada da će se uskoro i naši građani isto tako lijepo osjećati u prostoru koji će, recimo, ponijeti ime književnika Đure Damjanovića.

Na taj način, ime tog pisca, ističe ona, sigurno će biti prisutnije u životima ljubitelja knjige i čitanja.

- Smatram da nema potrebe da knjižare daju neka popularna imena kada već imamo toliko naših, a svjetski priznatih književnika, čija imena bi mogla sa ponosom da ponesu - zaključuje Petrovićeva.

"Miloš Crnjanski"

Knjižara u Vasinoj ulici, koja će biti otvorena danas u okviru hotela "Meriot" u Beogradu, nosiće ime jednog od najvećih srpskih pisaca 20. vijeka, Miloša Crnjanskog. Kao romansijer, pjesnik, putopisac, dramski pisac, pripovjedač, novinar, Crnjanski je obilježio i istorijsku i književnu pozornicu srpskog jezika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana