Knjige koje najčešće ne čitamo do kraja

Tanjug
Knjige koje najčešće ne čitamo do kraja

Novi roman Dž. K. Rouling i erotska trilogija "Pedeset nijansi" našli su se na vrhu liste knjiga koje su čitaoci najčešće ostavljali nepročitane, piše "Indipendent" pozivajući se na sajt "Goodreads".

Razlozi odbacivanja knjiga uključuju sve od toga da je priča "spora i dosadna" do "besmislenog zapleta", nesimpatičnih likova pa čak i "nemorala" u romanu.

Prateći Šopenhauerovu ideju da je život "prekratak za loše knjige", sajt posvećen knjigama "Goodreads" sastavio je listu pet knjiga koje su čitaoci bacili poslije nekoliko strana.

Na vrhu je "Upražnjeno mjesto" Džoan Ketrin Rouling, a najviše su je ostavljali fanovi njenih knjiga o Hariju Poteru. "Gdje je magija?", pitao se jedan od 19 miliona korisnika sajta. Možda je problem u tome što je "Upražnjeno mjesto" njen prvi roman posve namjenjen odrasloj publici?

Potom slijedi bestseler trilogija EL Džejms "Pedeset nijansi" gdje je jedan korisnik koji je od romana odustao poslije nekoliko stranica kratko napisao: "Sramota me je zbog svih nas".

Na trećem mjestu je "Jedi Moli Voli" Elizabet Gilbert čija je heroina izazvala oprečna mišljenja. "Ili vam se zaista dopada junakinja ili želite da bacite i knjigu i nju na pod", objasnio je jedan čitalac.

U dnu top 5 liste su "Muškarci koji mrze žene" Stiga Lašona ("Nikako da se desi nešto što bi me dovoljno zainteresovalo") i "Njicked" Gregori Magvajera ("Htio sam da je pročitam jer sam gledao sam mjuzikla na Brodveju.")

Zanimljivo je i da je 40 procenata ispitanika reklo da knjigu pročitaju do kraja iako im se ne dopada jer ne žele da ostave stvari nedovršenim ili zato što moraju da znaju šta se dogodilo na kraju.

Nešto više od 15 posto napušta knjigu prije pedesete strane, 28 posto tek kada dostignu stotu stranicu.

"Goodreads", koji je pokrenut 2007. godine, studiju je sastavio koristeći podatke iz proteklih šest godina gdje su korisnici uz naslov knjige ostavljali i informaciju da li su je pročitali do kraja ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana