Knjiga na prosjačkom štapu

Mirna Pijetlović
Knjiga na prosjačkom štapu

Banjaluka - Udruženje književnika Republike Srpske - Podružnica Banjaluka bori se za opstanak, a od Gradske uprave Banjaluka traže da im isplati osnovna sredstva za rad i izdavaštvo jer su, kako tvrde, na ivici egzistencije.

Predsjednik banjalučke Podružnice Udruženja književnika RS Milenko Stojičić je rekao da je književnost spala na niske grane.

- Književnost je, i figurativno i bukvalno, uništena, a da niko nije odgovarao. Književnost je i formalno-pravno izbrisana kao sfera duhovnog i intelektualnog angažmana - tvrdi Stojičić i dodaje da izdavaštvo Srpske gotovo da i ne postoji.

Prema njegovim riječima, udruženje koje broji više od 80 članova, istaknutih književnika i intelektualaca, a koje ima status od interesa za grad Banjaluku, za svoju djelatnost je dobilo tek 4.000 maraka, što, kako je rekao, nije dovoljno ni da plate račune, a kamoli da se pozabave izdavaštvom i međunarodnim predstavljanjem banjalučkih književnika na svjetskim manifestacijama.

- U proteklom periodu grad je Podružnicu vidio "jednim okom". Imali smo svojevremeno i simbolična sredstva za izdavaštvo, dodjeljivali smo i godišnju nagradu. Objavili smo desetak kola, po tri do četiri knjige godišnje, ali je onda sve prestalo. Veoma smo razočarani ovakvim stanjem - istakao je Milenko Stojičić.

Kako su za "Glas Srpske" saopštili iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave grada Banjaluka, "za navedeno udruženje planirana su sredstva u iznosu od 4.000 KM i ista se isplaćuju u skladu sa stopom ostvarenja budžeta grada, Finansijskim planom potrošnje i operativno raspoloživim sredstvima za 2014. godinu".

Međutim, iz banjalučke Podružnice ističu da na osnovu svog rada zaslužuju minimalnu društvenu pažnju.

- Zaboravljeni smo i stidimo se pred književnicima iz drugih sredina u okruženju. Naše knjige "hode" svijetom i pronose ime grada, a grad nas je zaboravio - istakli su članovi banjalučke Podružnice.

Zbog hroničnog manjka sredstava izdvojenih za kulturu u BiH mnogi rukopisi u ladicama skupljaju prašinu. Veliki broj umjetnika ostao je razočaran odlukom nadležnih da se odustane od odlaska na Venecijansko bijenale savremene umjetnosti, ugašeni su brojni značajni festivali, a o operi i baletu se samo sanja. Nedostatak novca za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture doveo je mnoge pojedince i udruženja na ivicu egzistencije, a istinske ljubitelje umjetnosti uskratio za uživanje u kulturnim sadržajima koje dobijaju samo "na kašičicu".

Apel

- Dijeleći teškoće sa drugima, tražimo "apsolutni minimum" kako bi književnost ponovo bila prepoznatljivi znak duhovnog života grada Banjaluka - saopštili su iz Udruženja književnika RS - Podružnica Banjaluka.

Gradska uprava je ovih dana uputila dopis svim udruženjima da do 15. januara dostave plan rada za 2015. godinu. Na pitanje kojim iznosima novca će podržati rad kulturnih udruženja, iz Gradske uprave Banjaluka nisu nam odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana