Knjiga kao lijek za preživljavanje

Mirna Pijetlović
Knjiga kao lijek za preživljavanje

Banjaluka - Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta i taj svitak sećanja i pamćenja, kroz naše trajanje i kroz vreme, verodostojno se prepliću. Knjiga je lek za preživljavanje, od pamtiveka, a ona je mogućnost savremenog čoveka da bude bolji.

Rekao je ovo juče u prigodnoj besjedi upravnik Biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović povodom svečanog obilježavanja 80 godina postojanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci. Svečano i dostojanstveno, mnogobrojni važni gosti, zaposleni i svi oni koji poštuju rad i postojanje ove kulturne institucije došli su da proslave osamdeseti rođendan biblioteke, koja iz godine u godinu prati književnost i bibliotečku djelatnost u korak.

Kako je istakla direktor ove kulturne institucije Ljilja Petrović-Zečić, biblioteka već 80 godina radi u kontinuitetu, bez prestanka.

- Naša biblioteka zaslužuje da bude rame uz rame sa svjetskim bibliotekama, jer predanim radom svih zaposlenih i tehnološkim napretkom to svakodnevno i dokazujemo - rekla je Petrović-Zečić.

Ponos što je, kao premijer RS, učestvovao u prijedlogu da NUBRS dobije ime koje danas nosi, nije krio ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ističući da je biblioteka temelj kulturnog identiteta našeg naroda.

- Ova kulturna ustanova je od izuzetnog značaja za cijelu Republiku Srpsku i njene građane, ali i sa stanovišta saradnje  sa sličnim institucijama u regiji, naročito u Srbiji. Njihova misija očuvanja jezika, pisma i identiteta je važna, ne samo za ovo vrijeme, nego i ono prošlo, ali i ono koje dolazi - rekao je Dodik i dodao da bez obzira na burnu istoriju, koja nije zaobišla ni biblioteku, treba da budemo ponosni na činjenicu da danas fundus čini 700.000 naslova.

Predsjednik Dodik je podržao akciju "Njegujmo srpski", te naglasio da je u ovom vremenu "u kojem se gubi jezička kultura, ubrzanim rastom i ulogom interneta i mnogo čega drugog, potrebno očuvati ono što nas čini onim što jesmo, a to je jezik".

- Srpski jezik je napadnut sa raznih strana i smatram da je veoma važno da se vratimo afirmaciji našeg jezika i pisma, i zato sam i prihvatio da budem pokrovitelj ove odlične akcije koja već na svom početku ostvaruje vidljive rezultate - naglasio je Dodik.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je biblioteka značajna za očuvanje srpskog jezika na ovim prostorima, te zbog toga zaslužuje podršku svih građana Srpske. 

- Kada je riječ o kampanji "Njegujmo srpski jezik", trebalo ju je pokrenuti mnogo ranije, a očekujem da će imati pozitivan odjek među građanima Srpske - rekao je Malešević.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni ugledni gosti iz kulturne, akademske i političke sfere iz Srpske i regiona. 

Na svečanosti su uručene povelje i zahvalnice istaknutim ličnostima koje su doprinijele razvoju i unapređenju rada biblioteke, a program je upotpunjen i prigodnim umjetničkim programom.

Druženje i upis

Povodom obilježavanja 80 godina postojanja Narodne i univerzitetske biblioteke RS, danas od 11 do 14 časova biće organizovano druženje učesnika kampanje "Njegujmo srpski jezik" sa čitaocima i besplatan upis 80 novih korisnika u svim gradskim jedinicama: Biblioteci "Obilićevo", Biblioteci "Starčevica" i Dječijoj biblioteci "Borik".

Planovi

- Planiramo da pokrenemo objedinjene nabavke naučnih baza informacija, kako bismo digli nivo učenja i znanja u našoj akademskoj zajednici. To je ono što nam trenutno fali. Vjerujem da ćemo imati snage da pokrenemo otkup knjiga od naših izdavača, koji smo započeli prošle godine, ali smo ove stali s tim - rekla je Ljilja Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana