Knjiga "Fric i Dobrila" Srđana Valjarevića promovisana u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: M.Brezo

Banjaluka – Gojko i Dobrila likovi su koje je prije više od par decenija stvorio književnik Srđan Valjarević, a koji su se, kroz priče, odnosno kolumne u "Nedeljniku" prije nekoliko godina vratili kao Fric i Dobrila.

FOTO: B. BREZO

Dio priča iz njihovih života objedinjen je u knjizi "Fric i Dobrila", koja je prošle godine objavljena u "Laguni", a koja je sinoć promovisana u Banskom dvoru u Banjaluci.

S Valjarevićem o njegovim djelima razgovarao je književnik Stevo Grabovac, u punoj vijećnici Banskog dvora.

"Fric i Dobrila" objedinjuje različite, svakodnevne priče Frica, Dobrile i njihovog sina Mate, koji su se nakon života u Švajcarskoj vratili u Beograd, gdje žive u malom stanu na Konjarniku.

- Počeo sam da pišem kada je osnovan "Danas" i zapravo mi je to savet od Novaka Novaka, autora "Pozorišta u kući", a koji je moj dalji rođak, koji mi je savjetovao da je dobro imati nešto u nastavcima, te sam smislio porodicu koju mogu da pratim iz nedelje u nedelju, da im se, pored svega što se dešavalo u Srbiji, i njima nešto dešava. Onda sam napravio pauzu, i odlučio sam da je Fric, odnosno, Gojko, otišao i promenio sebi ime – rekao je Valjarević, osvrćući se na početke nastanka priče o Fricu i Dobrili, te dodao da postoji ideja da to postane serijal.

U knjizi "Fric i Dobrila" priče o komičnim i svakodnevnim događaji, prožete su velikim i malim istinama, spoznajom i samospoznajom, humorom i dozom apsurda, groteske, te raznolikim zgodama i razgovorima o običnim i neobičnim dešavanjima unutar jedne porodice, i usputnih posjetilaca njihovog stana.

- Vremenom sam se strašno vezao za tu porodicu i brinem se za sve njih. Svašta sam mislio da menjam, ali sam odlučio da to ne učinim. No, biće novih likova, moram da unesem promene, jer ma koliko čovek oseti neku strast prema nekom političaru, to ne drži dovoljno dugo i to ne bi opstalo tokom pisanja. Vezao sam se samo za njih i živim s njima – naveo je Valjarević.

Kako je on objasnio, u pričama se nije pretjerano bavio analizom dnevnih političkih i društvenih dešavanja, jer ne može da piše o nečemu što nije u sferi njegovog interesovanja.

- Tamo gde ja živim, ja ne vidim nikakvog rešenja, što znači da ja tamo nemam nikakvih problema. To sam preneo i na njih. Oni žive kao da problema nema, a ni rešenja u životu nemaju. Bili su u Švajcarskoj, radili su, izborili se za invalidske penzije i vratili u Beograd, tako da, da se bavim nekom analizom, a da pritom nemam da dodam išta, jer ne bih mogao da kažem nekome šta može da radi da mu bude bolje. Zbog toga nisam imao potrebe da dublje ulazim u društvene i političke ideje - ispričao je Valjarević, koji je dodao da, pojedinačno, svi nosimo u sebi ono što imaju Fric, Dobrila i Mate, te da mu je bilo važno da među likovima napravi balans, odnosno, da neko od njih bude više, a neko manje uključen u stvarnost i dešavanja oko nas, a neko manje.

Osim priča o Fricu, Dobrili i Mati, kojima se svakodnevno vraća, Valjarević je najavio da će ove godine objaviti i novi roman, koji bi trebalo da izađe na jesen.

Prije početka promocije, a povodom Svjetskog dana poezije, publika je imala priliku da uživa u stihovima iz Valjarevićeve zbirke "Džo Frejzer i 49 (+24) pesama", koje je govorio glumac Miroslav Sinkić. On je tokom večeri pročitao i dvije priče iz djela "Fric i Dobrila".

Događaj je organizovalo Udruženjem za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana