“Knjiga Ejbonova” Klarka Eštona na srpskom jeziku

Branislav Predojević
“Knjiga Ejbonova” Klarka Eštona na srpskom jeziku

NOVI SAD - Jedna od najagilnijih domaćih izdavačkih kuća, kada je u pitanju fantastika i horor “Orfelin”, kao drugo izdanje napokon čuvenog “Nekronomikona”, u okviru edicije “Crna mačka”, izdaje antologiju priča Klarka Eštona Smita pod nazivom “Knjiga Ejbonova”.

 

Ovo kapitalna zbirka predstavlja jednog od najuticajnih i najvažnijih pionira žanra strave i užasa, na 470 stranica, velikog formata, tvrdo ukoričena, štampana u dvije boje (crnoj i zlatnoj). Autor naslovne strane je Ivica Stevanović, dok je urednik, naravno doktor za horor Dejan Ognjanović, koji je i zaslužan za naslov i izbor priča.

- “Knjiga Ejbonova” je naslov famozne demonske knjige, okultnog priručnika i skrivene istorije svijeta, koju je zamislio američki pisac fantastike i strave Klark Ešton Smit. Otud je to savršen naslov za antologiju koju sam priredio, odabravši 21 najbolju horor priču iz njegovog bogatog opusa, iz kojeg do sada na srpski nije bilo prevedeno, skoro pa ništa - napisao je Ognjanović.

Priče su ilustrovane redizajniranim fotografijama jezivih, kamenih kipova koje je rezbario sam Smit. Pored odličnog izbora priča, vrhunskog prevoda i dizajna, ovo prvo predstavljanje jednog od najznačajnijih pisaca horora iz prve polovine 20. vijeka na srpskom jeziku praćeno je njegovom detaljnom biografijom, iscrpnim pogovorom Ognjanovića, pod naslovom “Klark Ešton Smit: Gospodar snova” i detaljnom bibliografijom. Osim toga, uz svaku priču stoje osnovni podaci poput naslova originala, kada je završena, kada prvi put objavljena (u časopisu i u knjizi), uz brojne citate samog Smita, zatim reakcija na njih od strane Smitovog savremenika i dopisnika Lavkrafta, te komentara kasnijih poštovalaca (Rej Bredberi, Remzi Kembel, Fric Lajber i drugih). Smitove priče se dešavaju se na drevnim kontinentima (Hiperboreja, Posejdonis), druge u srednjovjekovnoj francuskoj provinciji Avroanj, treće u bliskom (Mars) ili dalekom svemiru, gdje se ljudi suočavaju sa izuzetno zloćudnim vanzemaljskim stvorovima i nepojmljivim kosmičkim silama. Sam izbor sadrži po nekoliko priča iz svakog od ovih tematskih ciklusa, pružajući tako čitaocima na uvid najširi spektar Smitovih interesovanja i postignuća, u rasponu od vrlo mračne fantazije preko klasičnog lavkraftovskog horora pa sve do naučnofantastičnog horora. Cijena knjige je 2.750 din, sa popustom, u pretplati kod izdavača 2.200 dinara.

Biografija

Klark Ešton Smit (13. januar 1893 - 14. avgust 1961) bio je američki pisac, pjesnik i vizuelni umjetnik. Smatra se članom “velike trojke”, kultnog magazina “Čudne priče”, zajedno sa Robertom E. Hauardom i H. P. Lavkraftom, odigravši ogroman uticaj na razvoj žanra i njegov kasniji masovni proboj, kroz uticaj njihovog rada na brojne odjeljke pop kulture od književnosti preko filma do stripa. Smit je bio član Lavkraftovog kruga i njihovo književno prijateljstvo trajalo je od 1922. do Lavkraftove smrti, iako se nikad nisu upoznali. Književni opus mu je obilježen bogatim idejama, raskošnim jezikom i stilom, kosmičkom perspektivom i jezivom atmosferom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana