Knjiga „100 najboljih vestern filmova” promovisana u Prijedoru

Srna
Knjiga „100 najboljih vestern filmova” promovisana u Prijedoru

PRIJEDOR - U Prijedoru je promovisana knjiga Vladimira Vučenovića pod nazivom “100 najboljih vestern filmova” u kojoj je autor opisao najbolje filmove ovog žanra, te istakao značaj njihovog vraćanja u moderno doba.

Autor je izdvojio najbolje vestern filmove, osvrnuo se na svaki, ali i izdvojio neizostavan segment svakog dobrog vestern ostvarenja - muziku.

-Knjiga na efektan način prikazuje 100 filmova, sadrži recenzije, sinopsis i u bogatoj ilustraciji teksta i slike knjiga će biti interesantna i nekome ko nije ljubitelj filma - rekao je Vučenović novinarima na promociji u Gradskoj čitaonici.

Recenziju za ovo djelo napisao je poznati pozorišni reditelj, scenarista, producent, muzičar i univerzitetski profesor Milutin Petrović, koji nije ni poznavao autora ali je bio oduševljen knjigom i odlučio je da napiše recenziju.

-To je jedna ekstravaganca za današnje vreme obzirom na to kako se kultura i filmovi percipiraju među mladim ljudima, tako da je to jedna stvar od strane posvećenih ljudi iz ranijih generacija za moguće mlade ljude koje to zanima - naveo je Petrović.

On je u svojoj recenziji napisao i da je pomenuto djelo svojevrsna lista subjektivnog izbora filmova, svrstanih po azbučnom redu što govori o nenametanju ličnog stava i što ovu listu i autora udaljava od svih drugih sličnih knjiga.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila istakla je da im je velika mi čast što su promovisali knjigu koja je svojevrsna hronologija razvoja vesterna od 1903. godine do danas.

-To jeste, mogu sigurno da kažem, svojevrsno remek-djelo koje je ostalo zapostavljeno zbog virusa korone - navela je Vila, dodajući da vjeruje da će se ova knjiga sigruno jednom naći na fakultetima poput Akademije umjetnosti.

Vučenović je po zanimanju profesor informatike i veliki je filmofil. Kroz ovo djelo imao je želju da doprinese aktuelizaciji priče o vestern filmu. Knjiga je objavljena još 2019. godine u izdanju “Glasa Srpske”, ali zbog pandemije virusa korona promovisana je tek sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana