Klasik slavnog strip majstora Režisa Loazela uskoro na srpskom jeziku: Petar Pan u paklu Nedođije

Branislav Predojević
Klasik slavnog strip majstora Režisa Loazela uskoro na srpskom jeziku: Petar Pan u paklu Nedođije

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” u okviru svoje edicije “Stari kontinent” najavila je novo izdanje slavnog francuskog stripa “Petar Pan” na srpskom jeziku.

Ovo remek-djelo scenariste i crtača Režisa Loazela, kod nas je svojevremeno objavila novosadska “Stripoteka” u šest albuma u mekom povezu dok će novo izdanje “Čarobne knjige” imati tvrde korice sa 176 strana u koloru.

Čuveni francuski autor stvorio je kompleksnu i uzbudljivu pripovijest o dječaku koji će postati Petar Pan iz Nedođije, spojivši dobro poznate likove iz priče Džejmsa Metjua Barija sa viktorijanskim Londonom, Džekom Trbosjekom i događajima iz Vajtčepla 1888. godine, kao i mračnijim naličjem Nedođije, koje ranije nismo imali prilike da vidimo. Ovo je priča prepuna tajni i gorčine, druga strana poznate bajke u kojoj se iza osmijeha kriju ozbiljne opasnosti, a motive za ovaj pristup autor je po svojim riječima našao u spoju mašte i stvarnosti

- Smatram da je lik Petra Pana veličanstven karakter, koji sjajno predstavlja svijet djetinjstva. To mi je bilo dovoljno da poželim da uradim nešto sa dječakom koji odbija da odraste, koji leti  i može da proživi razne avanture kao što djeca mogu da ih proživljavaju, puna nemara, nesvijesti... svega onog što te čini djetetom - rekao je Loazel, dodajući da je svjesno dao mračniji ton i atmosferu odnosu na inspiraciju.

- Zaista sam želio da ispričam priču o svijetu djetinjstva, ali taj svijet nije nužno naseljen ptičicama, uskršnjim jajima i Djeda Mrazom. Ima djece koja doživljavaju pakao odrastajući. Zamišljam da pakao koji dijete percipira mora da bude nešto što je lično doživjelo, neizmjerno i izuzetno upečatljivo, nešto neizbrisivo što će vas obilježiti za cijeli život i da će odrediti šta ćete postati kao odrasla osoba - rekao je slavni umjetnik.

Loazelov Petar je dječak koji se bori za opstanak na ulicama Londona s kraja 19. vijeka. Brutalan je to svijet pun nasilja, alkoholizma i siromaštva, a pred Petrom je izbor da očvrsne i opstane u njemu ili da postane spasilac bića iz Nedođije koja je možda opasnija od svijeta iz kog on pokušava da pobjegne! Nedođija je ostrvo stvorenja iz mašte koja pokušavaju da sačuvaju ono što im je najdragocenije od gusarskog kapetana Kuke i njegove posade. Sirene, vile, kentauri i druga fantastična bića, na čelu sa satirom Panom, svu nadu polažu u vođu kojeg će im vila Zvončica dovesti sa drugog svijeta i učiniće sve da dječak Petar ispuni svoju sudbinu. Ali za njega je sve igra i zabava. Nedođija, međutim, krije svoje mračne tajne, a najveća od njih je Opikanoba, mjesto obavijeno vječnom maglom iz kojeg se niko živ nije vratio.

Biografija

Režis Loazel, francuski strip umjetnik, je rođen 1951. godine, a prve radove počeo je objavljivati 1970. godine, da bi potom sarađivao sa časopisima poput “Pilota”, “Pifa”, “Metal Hurlanta”.  Od aprila 1982. godine zajedno sa Seržom Le Tandrom objavljuje kultni strip “Potraga za pticom vremena” koji ga je ustoličio kao jednog od najboljih crtača svoje generacije. Tokom 1990. započinje sopstveni poduhvat, strip interpretaciju književnog klasika “Petar Pan” u šest tomova. Kao scenarista radi i na još jednom značajnom serijalu “Veliki mrtvac” koji je realizovan u periodu 2007 - 2019. Takođe, pružila mu se prilika da ispuni želju iz djetinjstva i sarađuje sa “Diznijevim” studijima u radu na filmovima “Mulan” i “Atlantida, izgubljeno carstvo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana