Klasik francuskog stripa “Bomba” dobija izdanje na srpskom jeziku

 Branislav Predojević
Klasik francuskog stripa “Bomba” dobija izdanje na srpskom jeziku

NOVI SAD - Slavno remek-djelo francuskog stripa “Bomba” biće objavljeno na srpskom jeziku u novosadskoj “Čarobnoj knjizi”, kao 105. izdanje njihove edicije “Stari kontinent”.

“Bomba” je najopsežnije djelo devete umjetnosti na temu nastanka nuklearnog oružja, a izašlo je 2020. godine povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu. U Francuskoj je prodato u više od 120.000 primjeraka.

Iza njega su kao scenaristi stali Didije Svajzen Alkant i Loran-Frederik Bole, dok je crtački dio posla odradio Denis Rodije, a priča počinje u praskozorje Drugog svjetskog rata.

- Berlin 1933. godine, profesor fizike jevrejskog porijekla Leo Silard s Univerziteta “Fridrih Vilhelm” sa strepnjom posmatra uspon nacizma i planira da napusti zemlju. Oktobra 1938. Italijan Enriko Fermi u Stokholmu dobija Nobelovu nagradu za fiziku i planira bijeg u Ameriku zbog fašističkog režima. Njih dvojica na Menhetnu 1939. godine raspravljaju o teorijskim osnovama lančanih reakcija atomskog jezgra. Iste godine, dok Hitler posmatra pobjedničku paradu u Pragu, 150 kilometara dalje agenti SS-a tragaju za najvećim rudnikom uranijuma u Evropi. Figure se polako pomiču u šahovskoj partiji koja će dovesti do stvaranja najstrašnijeg oružja za masovno uništenje u istoriji ljudske civilizacije - piše u najavi izdavača.

Alkant je iskoristio niz događaja koji je vodio ka stvaranju atomske bombe, od rudnika uranijuma u Kongu, preko radova naučnika poput Ajnštajna i Openhajmera, tajni projekta “Menhetn” u Los Alamosu u Nju Meksiku, pa do umiješanosti političara kao što su predsjednici Ruzvelt i Truman da bi napravio napetu, trilersku priču o najstrašnijem oružju ljudske istorije. Tu su zastupljeni i manje poznati podaci o zavjerama, sabotažama njemačkih postrojenja i važnim pojedincima o kojima se do danas malo govorilo. Ipak, ovo je i priča o malim ljudima, nevidljivim akterima u trci za atomskim oružjem, kao i onima koji će prvi postati njegove žrtve. Alant i Frederik Bole, na osnovu pouzdanih informacija, rekreirali su istorijske događaje koji su doveli do pojave prvog oružja za masovno uništenje.

Umjetnik Denis Rodijer kombinuje estetiku detektivskog stripa iz 1930-ih sa crtežom karakterističnim za djela Roja Lihenštajna i Endija Vorhola. Po stepenu pouzdanosti i umjetničkoj razvijenosti, “Bomba” se poredi sa serijom “Černobilj”, a  po jačini kreativnog  udara s “Mišem” Arta Spiegelmana. Album originalno objavljen u izdanju “Glenata” osvojio je 13 međunarodnih nagrada za strip, među kojima se ističu nagrada kritike Asocijacije stripskih kritičara i novinara na festivalu u Kvebeku 2020, nagradu za najbolji strani strip na Međunarodnom festivalu stripa “Bućon” u Seulu 2022, kao i nagradu za najbolji strip sa istorijskom tematikom na festivalu u Briselu 2021. godine.

Prevod je djelo Melite Logo-Milutinović, knjiga će biti objavljena u tvrdom povezu na 472 crno-bijele strane.

Ideja

Sama ideja za strip stara je preko 40 godina i nastala je 1981. godine, kada je Alkante otputovao u Japan gdje je bio pod velikim utiskom Memorijala u Hirošimi. On je tokom godina prikupio obimnu dokumentaciju o toj temi da bi napisao osnovnu verziju scenarija, a potom je pozvao Bolea da mu pomogne u razradi priče koju su pisali između 2016. i 2019. godine. Dvojica scenarista tvrde da su konsultovali preko četrdeset knjiga i desetine članaka i dokumentarnih filmova. Rodije je počeo crtati tokom 2016. godine, a njih trojica su posjetili zajedno Hirošimu kako bi se bolje uživjeli u događaje vezane za eksploziju atomske bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana