Kišno ljeto obojilo platna na likovnoj koloniji Pliva.

Aleksandra Madžar
Kišno ljeto obojilo platna na likovnoj koloniji Pliva.

Šipovo - U harmoniji koju stvara prirodna čarolija na izvoru rijeke Plive probudila se inspiracija umjetnika koji su učestvovali na petoj Međunarodnoj likovnoj koloniji "Pliva".

Svoje nadahnuće ljepotama pejzaža pretočili su na nova umjetnička djela, a fundus "Plive" bogatiji je za 35 autentičnih radova. Kolonija se i ove godine održala u već tradicionalnom terminu od 25. jula do 3. avgusta, a učesnici su stvarali u arhitektonskom kompleksu "Pliva", "Fly fishing" centru.

- Kiša koja nas neumorno prati ovo ljeto dala je posebnu draž u procesu stvaranja, jer je okupila sve umjetnike u atelje gdje smo zajedno slikali. Nismo mnogo koristili eksterijer za rad - rekao je osnivač i selektor ovog likovnog saziva akademski slikar i vajar Milivoje Unković.

Podsjetio je da je ovogodišnji program, pored radnog dijela posvećenog likovnoj umjetnosti, bio obogaćen prikazivanjem dokumentarnih filmova iz Prvog svjetskog rata u okviru obilježavanja istorijskog jubileja.

Na izvoru Plive u bogatom pratećem programu uživalo je četrnaest eminentnih umjetnika iz SAD, Španije, Engleske, Slovenije, Makedonije, Srbije zajedno sa slikarima iz Republike Srpske.

- U umjetničkom smislu ova kolonija je možda i najbolja do sada. Svaki učesnik ostavio je dva ili tri djela rađena u dimenzijama galerijskog formata, tehnikama akril na platnu i ulje na platnu - naglasio je Unković.

Da je umjetnicima najpotrebnija neograničena sloboda stvaranja, potvrdio je Unković i objasnio da se na ovoj likovnoj koloniji poštuje dostojanstvo umjetnika i umjetnosti, što je osnovni princip postmodernizma.

- Prošle godine performansom "Princip je princip", mi smo prvi, počeli obilježavati godišnjicu Velikog rata, Taj performans je zabilježen na filmsku traku, film je montiran i sa  njim  smo otvorili početak rada ovogodišnje kolonije - podsjetio je Unković.

Sinteza

- Kao selektor nastojao sam da ispoštujem sve generacije sa uvažavanjem njihovih dosadašnjih rezultata sa bogatim biografijama, kao i ukazivanjem apsolutnog povjerenja mladim autorima čije karijere tek počinju. Drugim riječima, želio sam da ostvarimo sintezu bogatog stvaralačkog iskustva i darovite mladosti koja nagovještava visok umjetnički doseg - kazao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana