Kirk Daglas preminuo u 103. godini

Tanjug
Kirk Daglas preminuo u srijedu
Foto: Tanjug, AP | Kirk Daglas preminuo u srijedu

LOS ANĐELES- Čuveni glumac Kirk Daglas preminuo je u 103. godini, saopštio je njegov sin Majkl.

On je to potvrdio za magazin "Pipl".

- Sa ogromnom tugom moja braća i ja saopštavamo da nas je Kirk Daglas napustio. Za svijet bio je legenda, glumac iz zlatne ere filma koji je doživio i sam zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i principima u koje je vjerovao postavila svima nama standarde kojima treba da težimo - istakao je Majkl Daglas.

Dodao je da je ipak, za njega i njegovu braću Džoela i Pitera on bio samo tata, za Ketrin divan svekar, za svoje unuke i praunuke voljeni deda, a za svoju suprugu Anu divni suprug.

- Kirk je živio dobar život i ostavio je iza sebe nasljeđe u filmskoj umjetnosti za generacije koje dolaze, kao i život filantropa koji je radio pomogne drugima i da donese mir svijetu - naveo je Majkl Daglas.
Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielović u gradu Amsterdamu, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Bjelorusiji.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promijenio u Kirk Daglas.
Od početka filmske karijere 1946. godine, ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima "Šampion", "Žudnja za životom", "Obračun kod OK korala", "Staze slave", "Poslednji voz sa Gan Hila", "Spartak"...

Nakon kratke karijere na Brodveju i službe u mornarici u Drugom svjetskom ratu, Daglas se pojavio u svom prvom filmu 1946. godine.

Glavna uloga u filmu "Šampion" iz 1949, o nemilosrednom bokseru, koji ne dozvoljava nikome da mu se ispreči na putu, donela mu je slavu i prvu nominaciju za "Oskara", a velika zvijezda je postao pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Tada je osvojio još dve nominacije za "Oskara" za filmove "Loši i lijepi" i ulogu slikara Vinsenta van Goga u filmu "Žudnja za životom".
Daglasu je 1996. godine dodijeljen počasni "Oskar" za životno djelo.

Kada se pojavio u filmu "Spartak" iz 1959, Daglas je angažovao scenaristu Daltona Tramba, koji se našao na holivudskoj "crnoj listi" zbog navodnih komunističkih aktivnosti, zbog čega je bio primoran da piše pod pseudonimom. Daglas se otvoreno suprotstavio crnoj listi angažujući Tramba da piše scenario pod sopstvenim imenom, otvoreno i bez straha.

Daglas je 1995, pretrpeo težak moždani udar, ali se oporavio i napisao bestseler autobiografiju.

Povremeno se pojavljivao i na filmu i pozorištu, uključujući proslavljenu monodramu "Prije nego što zaboravim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana