Keširaju hiljade za umjetnička djela

Cvija Mrkonjić
Keširaju hiljade za umjetnička djela

Banjaluka - Posljednjih dana organizuju se javne aukcije, gdje se po enormno visokim cijenama prodaju djela svjetski priznatih umjetnika, a malo je poznata činjenica da su ljubitelji umjetnosti i kolekcionari rado kupovali djela srpskih priznatih umjetnika.

Djela Paje Jovanovića ili Save Šumanovića pojavljuju se ponekad u aukcijskim kućama Beča, Londona ili Pariza.

Na čelu liste najskupljih srpskih slikara zvanično je Paja Jovanović, čije je ulje na platnu "Ukrotitelj zmija" iz 1887. godine prije petnaestak godina na aukciji u Londonu prodato za 169.580 evra. Ovu sliku kupio je egipatski kolekcionar Safik Gabr.

Prije osam godina, takođe u engleskoj prestonici, "Kraljica Natalija" Uroša Predića dostigla je cijenu od 32.000 evra, ali stručnjaci procjenjuju da danas ta slika vrijedi mnogo više.

Rekord je zabilježila i slika "Selo" Save Šumanovića, koja je na jednoj aukciji prodata za 64.000 evra, a među najskupljim slikama domaćih autora našle su se i "Morska obala "Petra Dobrovića, prodata za 39.000 evra, te "Omaž Odiseji 2001" koji je dostigao cijenu od 33.000 evra.

Kada su slikarke u pitanju, vode Ljubica Cuca Sokić, Zora Petrović, Milena Pavlović-Barili i Nadežda Petrović.

Beogradski Narodni muzej otkupio je Nadeždinu sliku "Vezirov most" za 40.000 dinara 1954. godine, a u ovoj instituciji kulture procjenjuju da danas vrijedi sigurno 200.000 evra.

Među živim srpskim slikarima u Parizu je izuzetno cijenjen Marko Stupar, čije slike prosječno koštaju 6.000 evra i Ljuba Popović, čija djela dostižu prosječnu cijenu od oko 14.000 evra. Crteži Vladimira Veličkovića budu prodati čak i za 40.000 evra.

Za kapitalna djela strasni kolekcionari su očigledno spremni da plate astronomske cijene, čemu u prilog govore i nezvanične informacije prema kojima je Šumanovićev "Most na Šidini" prodat za više od 600.000 evra, dok se za jednu njegovu sliku iz ciklusa "Šiđanke", koja je u privatnom vlasništvu, nudi 500.000 evra.

Iako mnogi smatraju da je kupovina remek-djela visokokotiranih srpskih umjetnika najisplativija investicija za sva vremena, Grandićeva ne smatra tako.

- Kriza i te kako utiče na cijene umjetnina. I ako bi željeli da kupe sliku, ljudi nisu u mogućnosti, a vrlo je malo onih koji mogu izdvojiti neku veću sumu novca - navodi ova istoričarka umjetnosti.

Iako su navedene sume novca izdvojene za djela srpskih slikara "običnom smrtniku" nezamislivo visoke, iznosi iskeširani za slike svjetskih umjetnika tek tjeraju da vam se zavrti u glavi.

Prvo mjesto zauzima Pablo Pikaso sa slikom "Žene Alžira", koja je na aukciji američke kuće "Kristi" u Njujorku ove godine u maju prodata za 179 miliona dolara, čime je postavila rekord kao najskuplje umjetničko djelo.

Iza njega se nalazi triptih Frensisa Bejkona "Tri studije Lusijana Frojda", koji je u novembru 2013. godine koštao 142,4 miliona dolara.

Zatim je na listu uvršćena najskuplja ikada prodata skulptura švajcarskog autora Alberta Đakometija "Čovjek koji pokazuje prstom". Napravljena u prirodnoj veličini,  dostigla je cijenu od 141,285 miliona dolara.

Zatim slijede planetarno popularno djelo norveškog ekspresioniste Edvarda Munka "Vrisak", Pikasov "Akt, zeleno lišće i bista", te metalni diptih Endija Vorhola.

Ljuba Popović

Slika "Mesečarka" srpskog umjetnika Ljube Popovića nalazi se u najvećoj svjetskoj kolekciji u Njujorku i on je prvi Srbin čije se djelo našlo tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana