Kastel po sedmi put u znaku devete umjetnosti

Branislav Predojević
Kastel po sedmi put u znaku devete umjetnosti

BANjALUKA - Svečano otvaranje sedmog Međunarodnog salona stripa u organizaciji udruženja “Deveta dimenzija” zakazano je večeras u 19.30 časova u Kamenoj kući u tvrđavi Kastel.

Salon traje do 13. oktobra, a jedan od osnivača udruženja “Deveta dimenzija”, strip crtač i urednik strip magazina “Parabelum”,  Predrag Ikonić kaže da je kontinuitet od sedam godina salona jasan pokazatelj truda i dosljednosti članova udruženja “Deveta dimenzija”.

- Činjenica da Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” sedmu godinu zaredom organizuje Međunarodni salon stripa u Banjaluci govori dovoljno o našoj ozbiljnosti i predanosti u radu. Nije lako, ali je vrlo važno održati kontinuitet i truditi se, ako ne biti bolji za nijansu od prethodnih salona, onda makar zadržati nivo i kvalitet posljednjeg salona stripa - rekao je Ikonić.

On ističe da ovogodišnji salon ima jako zanimljive goste, ali i brojne druge kvalitetne ponude u programu festivala.

- Čuveni Vilijam Vil Simpson, svjetski poznat autor stripova “Betmen”, “Iksmen”, “Sudija Dred” i drugih. Ipak, Vilijam je najpoznatiji po crtanju storibordova za poznatu seriju “Igra prestola”, što ga je  učinilo globalnom zvijezdom. Iz Francuske nam dolazi Tristan Lagranž, autor vrlo originalnog stila koji je proteklih godina uradio dosta odličnih projekata namijenjenih  najmlađim ljubiteljima stripa. Iz Herceg Novog tradicionalno nam dolaze naši prijatelji Jovan Subotić, Nebojša Mandić i Nikola Ćurčin, organizatori najboljeg strip festivala na Balkanu, a možda i šire “HSF - Hecegnovskog strip festivala”. Nikola Ćurčin je takođe i strip autor, i to jedan od najboljih na našim prostorima. Ivo Milaco, autor “Kena Parkera”, strip serijala koji je jedan od kultnih na našim prostorima, uključiće se u subotu putem video-linka na naš salon stripa jer, nažalost, nije bio u prilici da dođe - rekao je Ikonić.

Jedan od pomenutih gostiju salona, Vilijam Simpson, inače rođen u Sjevernoj Irskoj, kaže da sa zadovoljstvom dolazi u Banjaluku i Republiku Srpsku da se na salonu stripa druži sa ljudima iz ovog grada i Srpske.

- Od dolaska u Banjaluku na sedmi Međunarodni salon stripa ne očekujem ništa, osim da vidim nove gradove i upoznam sjajne ljude. Volim da posjećujem nova mjesta i da im se vraćam. Otkako posjećujem Balkan, dočekuju me toplom dobrodošlicom i nadam se da će ovog puta tako biti. Smatram se srećnim što sam tokom godina upoznao mnogo lokalnih autora i vidio čistu briljantnost kako izlazi iz njihovih crteža - rekao je Simpson.

Za subotu, 12. oktobar, predviđeni su škola stripa sa najmlađima koju vode članovi “Devete dimenzije”, kao i predstavljanje novih izdanja “Devete dimenzije” - 12. broja strip magazina “Parabelum”, te strip albuma “Član 22”. Za nedjelju je predviđena berza stripa, strip radionica sa najmlađima i zatvaranje salona.

IZLOŽBE

U okviru sedmog Međunarodnog salona stripa “Deveta dimenzija” biće otvorena tradicionalna izložba domaćih autora “Peta izložba stripa Srpske”.

Osim toga, biće predstavljena izložba “Svijet u oblacima” - Francuska i Srbija/veze kroz strip, potom Simpsonova izložba storiborda “Igra prestola”, Tristunova izložba strip tabli i ilustracija, te izložba strip tabli iz stripa “Član 22” Jiržija Šimačeka i Jana Lastomirskog. Najavljena je i izložba tabli iz strip albuma “Srebrna muza Kazati” Vane Vinči iz Italije, izložba tabli iz strip trilogije “Luftbaluns” trojke Maza/Peko/Fernandez, te izložbe radova članova “Devete dimenzije”...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana