Kapitalna djela majstora romantizma

Aleksandra Madžar
Kapitalna djela majstora romantizma

Beograd - Raskošni talenat koji svojim prstima oživljava pijanista iz Banjaluke Dejan Janković učinio je da koncertna sala Centra lepih umetnosti "Gvarnerijus" u Beogradu bude ispunjena do posljednjeg mjesta i da svaku izvedenu kompoziciju isprati gromoglasan aplauz.

Posebnu težinu ovom koncertu, koji je Janković održao u subotu uveče, daje činjenica da je organizovan u okviru ciklusa koncerata na kojima se promovišu najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti, gdje je Janković na doktorskim studijama, što dovoljno govori o mjestu ovog mladog pijaniste na muzičkoj sceni.

- Sigurno da je veliko priznanje i čast održati cjelovečernji koncert kao jedan od studenata nagrađenih od Fakulteta muzičke umetnosti, ali svakako i velika odgovornost da se data priznanja kroz kvalitetan koncert na neki način opravdaju - rekao je Janković koji je zaposlen kao asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

U čarobnom zvuku djela iz epohe romantizma koje je, kako kaže Janković, birao najpribližnije njegovom senzibilitetu, uživala je i publika.

- Na samom početku sam predstavio "Baladu" Vlade S. Miloševića, našeg banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa, a potom sam odabrao kapitalna djela Šuberta i Lista. U pitanju su virtuozna "Vanderer fantazija" i Listova H-mol balada. Tu je bilo i nekoliko vrlo atraktivnih kraćih komada kao što su Listove transkripcije Šubertovih solo pjesama "Serenada" i "Grethen za vretenom", te Listov "Tvrdoglavi Čardaš" - ispričao je pijanista kojem su reakcije publike jako značile.

Virtuoz koji bilježi uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, uz zapažene koncertne nastupe u regionu, odličan je student druge godine doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Hinka Hasa, Nataše Veljković, Danijela Blumentala, Aleksandra Madžara i drugih.

- Svako znanje sigurno da pomaže u praksi, kako onoj izvođačkoj, koncertnoj, tako i u pedagoškoj. Obaveza ima dosta, ali smatram da će sva stečena znanja i vještine svakako ići meni u korist kao profesionalnom pijanisti, pa i pedagogu - zaključio je Dejan Janković.

Koncert na Kolarcu

Banjalučka publika imala je priliku da uživa u nastupu Dejana Jankovića u aprilu u sklopu manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića 2015". U maju se predstavio publici u Prijedoru, a trenutno se sprema za nastup u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, koji će održati 4. juna u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana