Kao festival nova zvijezda na kulturnom nebu Trebinja

Nataša Lazukić
Kao festival nova zvijezda na kulturnom nebu Trebinja

Banjaluka - Umjetnici iz Trebinja okupili su se oko zajedničke ideje da kultura u Republici Srpskoj treba stalno da raste i bude obogaćena novim događajima, pa su iz tih razloga Jovan Vidaković, Igor Dutina i Milica Dmitrić odlučili da osnuju Udruženje "Sunčana kapija" i pokrenu "Kao Festival".

Festival će se održati u Trebinju od 15. do 17. marta, a u okviru festivala predstaviće se mladi glumci sa svojim monodramama.

- Sunčana kapija je novoosnovano udruženje u gradu Trebinju koje za svoj cilj ima da udahne nov kvalitet kulturi ovog grada, a "Kao festival" je prvo javno istupanje. Oko naziva sunčana kapija smo se okupili u nadi da ćemo da provučemo na taj ulaz cijeli jedan snop osunčane kulture i da pružimo mnogim mladim ljudima mogućnost da preko nas zasijaju pod najplavljim nebom Republike Srpske - govori Igor Dutina. Metodom štapa i kanapa kroz lični aktivizam, korišćenjem vlastitih kapaciteta i uz podršku svih koji na bilo koji način mogu i žele pomoći Udruženju ponudi alternativu i dopunu institucionalnim oblicima kulturne produkcije i tako otvore novi prostor za afirmaciju umjetnika.

Izlazak u javnost udruženje "Sunčana kapija" proslavlja organizacijom "Kao festivala", tokom kojeg će u prostorima Muzeja Hercegovine Trebinje biti odigrane četiri pozorišne predstave, tri monodrame i jedna duo drama profesionalnih mladih glumaca školovanih na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Svesrdna podrška stigla je iz Muzeja Hercegovine gdje će se festival i održati.

- Počeli smo priču potpuno sami, da bi nam se usput pridružili mnogi prijatelji kulture ovog grada. A najveći prijatelji festivala jesu svakako mladi profesionalni glumci koji će svoj raskošni talenat podijeliti sa nama 15, 16. i 17. marta - kazao je Dutina.

Publici će se ove godine predstaviti Marko Vukosav sa monodramom "Ko je to?", Aleksandar Runjić sa monodramom "Glasaj i trpi!", Ivan Perković i Aleksandar Ristanović u predstavi "Crni humor (život oca Todora, ovog i onog sveta)" i Aleksandar Ristanović u monodrami "Sudnica".

- Kultura u Republici Srpskoj, kao uostalom na cijelom Balkanu, trpi sa jedne strane zbog nebrige i nedostatka novca u institucijama koje se kulturom bave na državnom i lokalnom nivou, a sa druge strane je izložena brutalnom imperativu komercijalizacije kao navodno jedinom modelu koji joj garantuje opstanak - zaključio je Dutina.

Sunčana kapija

"Sunčana kapija" je novoosnovano udruženje u gradu Trebinju koje za svoj cilj ima da udahne nov kvalitet kulturi ovog grada, a "Kao festival" je prvo javno istupanje. Oko naziva sunčana kapija smo se okupili u nadi da ćemo da provučemo na taj ulaz cijeli jedan snop osunčane kulture i da pružimo mnogim mladim ljudima mogućnost da preko nas zasijaju pod najplavljim nebom Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana