Kampanja "Čitajmo zajedno" uz Dane čitanja širom Srpske

M.Mi.
Kampanja "Čitajmo zajedno" uz Dane čitanja širom Srpske

BANjALUKA – Dani čitanja u Republici Srpskoj počeće 19. novembra, u okviru ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno", koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sprovodi petu godinu zaredom s ciljem da popularizuje književnost, kulturu čitanja i doprinese razvoju čitalačke publike.

- Tokom Dana čitanja ćemo u svim školama i bibliotekama organizovati aktivnosti sa ciljem popularizacije književnika, književnosti i kulture čitanja - rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je danas sa književnicom Milankom Blagojević i osnivačem izdavačke kuće "Imprimatur" Borisom Maksimovićem ozvaničila  početak kampanje "Čitajmo zajedno", koja se ove godine odvija pod sloganom "Da ne ostanemo bez riječi".

Ambasadori kampanje ove godine su književnica Milanka Blagojević i književnik i novinar Milan Rakulj, koji će tokom trajanja kampanje da upriliče književna druženja sa učenicima.

- Želja nam je da na ovaj način utičemo na razvoj čitalačke publike od najranijeg uzrasta – navela je Trivićeva i dodala da će kampanju pratiti promotivni spotovi i bilbordi, kao i nagradna igra čiji je cilj da animira čitalačku publiku i privoli ih da nađu vremna za čitanje.

Ministar Natalija Trivić danas je saopštila je i zaključke sa konferencije o književnosti "Književnost danas i sutra" koji će biti realizovani, a koji se odnose na poboljšanje položaja književnika i književnog stvaralaštva. Kako je ona navela, Ministarstvo će povećati izdvajanja za otkup knjiga, ali i redovno provoditi ovu aktivnost svake godine, umjesto bijenalno, kako je to bilo do sada i objasnila da će za te namjene biti izdvojeno 70.000 KM i to 20.000 KM putem  konkursa za otkup knjiga, a 50.000 KM preko Društva bibliotekara Srpske.

Trivićeva je najavila i promjenu koncepta konkursa za izdavačku djelatnost kako bi se podržala kompletna realizacija - od objavljivanja i isplate autorskog honorara autoru, do kampanje i promocije knjige i autora. Od izdvojenih aktivnosti, rekla je da će Ministarstvo inicirati izmjenu pravilnika o dodjeli književne  nagrade Udruženja književnika Republike Srpske, da bi ta nagrada postala dostupna svim piscima, te obezbijediti  sredstva za podsticaje autorima za stvaralački rad i nastanak novih djela i da će podržati osnivanje Udruženja književnih prevodilaca Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana