Kako je farmer iz Velsa ušao u rok legendu

Branislav Predojević
Kako je farmer iz Velsa ušao u rok legendu

LONDON - Nakon 52 godine riješena je misterija omota albuma “Led cepelin 4” jednog od najvećih rokenrol albuma u istoriji, poznatog i pod nadimkom Zoso.

Iako je riječ o jednoj od najprepoznatljivijih slika u rok istoriji, koja prikazuje lik čovjeka sijede brade koji se se saginje, držeći snop pruća na leđima, dok njegove ruke hvataju štap ostala je misteriozna i pored toga što je album bio i ostao bestseler. Otkriveno je da je riječ o fotografiji nastaloj u kasnom viktorijanskom dobu, a na njoj se nalazi farmer iz Viltišira.

Brajan Edvards, naučnik koji je gostovao u regionalnom istorijskom centru na univerzitetu zapadne Engleske, rekao je da je naišao na sliku u albumu fotografija tokom istraživanja za izložbu u Muzeju u Viltširu, na kojoj je radio 2021. godine. Njegovo je istraživanje uključivalo praćenje svakodnevnih izvora koji su podsticali javni angažman i komunikaciju sa istorijom Viltšira, od slika, fotografija pa sve do artefakata. Edvards je tražio stare fotografije Stounhendža i tada naišao na onu koju je proslavio engleski rok bend.

- “Led cepelin” je stvorio zvuk koji me prati od mojih tinejdžerskih godina, tako da se nadam da će otkriće ove viktorijanske fotografije zadovoljiti i zabaviti Roberta, Džimija i Džona Pola - rekao je Edvards.

Na omotu čuvenog albuma izostala je bilo kakva naznaka imena benda ili naslova osim tajanstvenih runa koje se mogu pročitati kao natpis “Zoso”. Uokvirena fotografija pognutog čovjeka, koja se često nazivala slikom, obješena je na oštećeni zid djelimično srušene kuće u predgrađu. Na zadnjoj strani omota albuma nalazi se stambena zgrada za koju se smatralo da je Salisberi kula u Birmingemu. Izvorna slika otkrivena je u viktorijanskom albumu fotografija pod naslovom “Uspomene na posjetu Šejftsburiju 1892. Poklon tetki od Ernesta”. Sadržavao je više od 100 arhitektonskih i uličnih scena te nekoliko portreta seoskih radnika iz Viltšira, Dorseta i Somerseta. Daljim istraživanjem Brajan je otkrio da se na fotografiji nalazi Lot Long, koji je rođen 1823, a preminuo 1893. godine. U vrijeme kad je fotografija nastala Lot je bio udovac i živio je u malenoj kolibi u Šejftsburiju. Fotografiju je snimio Ernest Hauard Farmer, koji je bio prvi direktor tamošnje škole fotografije. Originalna fotografija danas se nalazi u Muzeju Viltšir u Devizesu, a za javnost bi trebalo da bude izložena u proljeće 2024. godine uz ostale fotografije snimljene u isto vrijeme. Direktor Muzeja David Doson rekao je da će na ovaj način slaviti rad Ernesta Farmera koji je danas gotovo nepoznat, ali je svakako jedna od vodećih figura u razvoju fotografije kao umjetničke forme.

- Kroz izložbu ćemo pokazati kako je Farmer uhvatio duh ljudi, sela i pejzaža Viltšira i Dorseta, koji su bili veliki kontrast njegovom životu u Londonu. Fascinantno je vidjeti kako je “Led cepelin” razvio ovu temu ruralnog i urbanog kontrasta i kako je postala fokus legendarne naslovnice albuma 70 godina kasnije - naveo je Doson.

Pretpostavlja se da je pjevač Robert Plant fotografiju našao u prodavnici antikviteta u blizini kuće gitariste Džimija Pejdža.

Klasik

Objavljen prije 52 godine, 8. novembra 1971, četvrti album benda prodat je u više od 37 miliona primjeraka širom svijeta, a uključuje i jednu od najpopularnijih pjesama grupe, baladu “Stairnjadž To Heaven”.

Producirao ga je gitarista Džimi Pejdž, a sniman je između decembra 1970. i februara 1971. godine, uglavnom u seoskoj kući Hedli Granž. Nakon što je prethodni album benda “Led cepelin 3” dobio mlake kritike, odlučili su da njihov četvrti album zvanično bude bez naslova i da će umjesto toga biti predstavljen sa četiri simbola, po jedan je odabrao svaki član benda, bez navođenja imena ili bilo kojih drugih detalja na omotu, stvorivši misteriju koja je potrajala do danas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana