Kako je advokat Cistler odbranio Mladu Bosnu

Srna
Kako je advokat Cistler odbranio Mladu Bosnu

Beograd - Režiser Srđan Koljević krajem septembra počinje snimanje filma "Branio sam Mladu Bosnu", o austrijskom advokatu koji je na suđenju pripadnicima ove organizacije uspio da dokaže da je Austrougarska izvršila agresiju na BiH.

Koljević je u intervjuu Srni pojasnio da će film biti rađen u koprodukciji Srbije i Republike Srpske, te da će se snimati u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, kao i na nekim lokacijama u BiH.

Priča filma je, navodi Koljević, iz vizure austrijskog advokata Rudolfa Cistlera koji je branio članove "Mlade Bosne" po službenoj dužnosti.

On je ozbiljno shvatio svoj zadatak i, na zaprepašćenje suda, počeo zaista da ih i brani u pravnom smislu.

Cistler je, kaže Koljević, oborio optužnicu protiv Gavrila Principa i pripadnika "Mlade Bosne", čime je ugrozio svoj život i izvrgao se linču, pošto je uspio da dokaže da je aneksija BiH bila nelegalna i da zbog toga ne može da se sudi, kao što je optužnica govorila, "za veleizdaju"...

"On je dokazao da je i po austrijskom zakonu sama aneksija Bosne bila nelegalna, jer nije verifikovana u austrijskom parlamentu", naveo je Koljević.

Koljević ističe da je Sarajevski atentat samo povod, ali ne i uzrok Prvog svjetskog rata.

"Ono što će moći da se vidi i što je utemeljeno u dokumentarnom materijalu jeste da je Prvi svetski rat već bio spremljen i isplaniran, a da Sarajevski atentat s tim nema nikakve veze", rekao je Koljević.

Koljević je dodao je ovo klasični "sudski film", gdje najveći dio predstavlja sudski proces koji je baziran na stenogramu sa suđenja članovima "Mlade Bosne", dok je uvodni dio vezan za sam atentat, ali kroz vizuru advokata Cistlera.

On navodi da su glumačke replike - originalne replike sa suđenja, pošto je kompletan scenario filma baziran na dokumentarnoj građi i materijalu i stenogramu sa suđenja, koji je sačuvan, kao i na knjigama istražnog sudije, advokata i dokumentarnoj građi koja postoji.

Koljević ističe da će se mnogo šta saznati u ovom filmu, jer smo u školi učili samo neke opšte crte, te da će cijela drama biti osvijetljenja iz ugla nepristrasnog čovjeka, dok će se, s druge strane, vidjeti i portret članova "Mlade Bosne", njihovi ideali, spremnost na žrtvovanje zarad slobode, kao i jugoslovenski san koji je postojao.

Komentarišuići najave snimanja dokumentarnih filmova povodom predstojeće stogodišnjice Sarajevskog atentata i pokušaja revizije istorije, Koljević je rekao da će biti mnogo dokumentarno-igranih filmova i u Austriji i u Sarajevu, ali da će njegov film uspjeti da se ispriječi tom revidiranju istorije svojom utemeljenošću.

"Film se priča iz vizure nekoga ko je advokat po službenoj dužnosti i ko sa strane nepristrano posmatra stvari i na iskren način osvetljava suštinu, pa svojom nepristrasnošću postaje heroj", rekao je Koljević.

Prema njegovim riječima, osim likova članova "Mlade Bosne" Gavrila Principa i ostalih, gledaoci će moći da vide i likove bitnih intelektualaca tog vremena, koji su bili povezani sa "Mladom Bosnom", kao što su Ivo Andrić i Tin Ujević.

"Praktično svi naši krajevi koji su bili po okupacijom Austrougarske imali su mladež koja je, na neki način, bila organizovana", rekao je Koljević.

Film je koprodukcija Srbije i Repubike Srpske, producent u Srbiji je Košutnjak film, a u Srpskoj Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će dobiti i tv seriju od četiri epizode.U narednom periodu predstoji kasting za glumce.

Planirano je da film bude završen prije obilježavanje sto godina Prvog svjetskog rata 28. juna iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana